Näin pääset alkuun Personal Trainerin kanssa

Opastuksen avulla treenaamisesta tulee tehokkaampaa ja motivoivampaa. ELIXIA tarjoaa runsaasti erilaisia Personal Training -ratkaisuja, joilla pääset hyvin alkuun – tavoitteisiisi ja lähtökohtiisi katsomatta.
Kategoria
Harjoittelu

Itsensä motivoiminen treenaamisessa ei ole aina helppoa. Et ehkä pysty puskemaan itseäsi parhaaseen suoritukseen. Tai annat vähän liian helposti periksi, kun tekosyitä alkaa tulla mieleen. Silloin Personal Trainerin opastus ja seuranta voivat olla ratkaisu. 

SAAT TARVITSEMAASI APUA 

Personal Trainer (PT) on ammattilaistreenikumppani, joka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi tehokkaasti. PT:llä on erikoisosaamista omalta alaltaan, joten hän pystyy motivoimaan sinua parhaaseen suoritukseesi.

– Aivan ensimmäiseksi PT auttaa tekemään treenaamisesta tavan. PT:n kanssa työskentely on tärkeää aloittaa keskustelulla, jotta PT pystyy laatimaan ohjelman, joka pohjautuu haluttuihin tuloksiin, sanoo Atle Arntzen, joka vastaa ELIXIAn PT-toiminnasta Norjassa. 

PT voi auttaa sinut alkuun treenaamisessa tai tehdä harjoitusohjelman erityistarkoitusta varten, kuten painonpudotusta tai maratonin juoksemista varten. Treenien aikana PT valvoo, että tekniikka on kunnossa ja kaikki liikkeet tehdään ihanteellisesti.

– Monet ehkä luulevat, että PT:n kanssa tehdään pääasiassa rankkaa voimaharjoittelua, mutta PT voi itse asiassa opastaa vaikka missä ruokavaliosta kestävyysharjoitteluun, liikkuvuuteen, henkiseen kehittymiseen ja ajanhallintaan arjessa, Arntzen sanoo. 

HARJOITUSOHJELMA POHJAUTUU TARVEANALYYSIIN

Ennen treenaamisen aloittamista PT tekee tarveanalyysin. Hän esittää kysymyksiä treenitaustasta sekä mahdollisista vammoista ja sairauksista ja ottaa selville, mitä tavoitteita sinulla on treenaamisen suhteen. PT tekee tarvittaessa erilaisia testejä, joilla kartoitetaan oma nykytasosi, jotta harjoitusohjelma voidaan optimoida suhteessa kuntoosi ja tavoitteisiisi.


– Aloin treenata personal trainerin kanssa saadakseni apua rasitusvammoihini. Muutaman kuukauden kuluttua vammat olivat poissa. Nyt ennaltaehkäisen vammoja tekemällä erilaisia liikkeitä omatoimisesti, sanoo Nicoline Lysholm (26). 


DOKUMENTAATIO JA TESTIT

Kun sinulla on tukenasi PT, sinun ei tarvitse miettiä, tuottaako treenaaminen tuloksia. PT seuraa edistymistäsi yksityiskohtaisen dokumentaation avulla ja kirjaa intensiteetin, painot ja toistot. Lisäksi PT voi teettää erilaisia fyysisiä testejä, joilla mitataan kehonkoostumusta, liikkuvuutta, voimaa ja kuntoa. 

PT60 JA PT30

ELIXIA tekee asiat sinulle helpoksi tarjoamalla erilaisia Personal Training -pakettiratkaisuja.

Suosituin tuote on PT60. Se on 55 minuuttia kestävä treeni, jonka aikana ehtii tehdä kattavan harjoituksen lämmittelyineen ja jäähdyttelyineen. Nämä osiot voi luonnollisesti jättää poiskin, jolloin tunnilla keskitytään pidemmän ohjelman tekemiseen. Jos et ole aiemmin treenannut PT:n kanssa tai jos liikuntakeskus on sinulle ympäristönä uusi, suosittelemme tätä tuotetta. 

Jos kärsit aikapulasta, haluat treenata kovaa tai haluat keskittyä tiettyyn lihasryhmään tai liikkeisiin, PT30 on hyvä vaihtoehto. Jokainen kerta kestää 25 minuuttia. Tämä vaihtoehto sopii silloin, kun haluat lämmitellä ja jäähdytellä itse tai yhdistää ryhmäliikuntatunnin Personal Trainerin opastamaan treeniin. 

TREENAA YHDESSÄ MUIDEN KANSSA

Jos kaipaat henkilökohtaista opastusta, mutta haluat liikkua yhdessä muiden kanssa, sinulle sopivia vaihtoehtoja ovat PT Duo tai Boot Camp (5–12 henkeä).

PT Duo sopii sinulle, joka haluat treenata Personal Trainerin kanssa 55 minuuttia esimerkiksi puolisosi tai ystäväsi kanssa. Personal Trainer opastaa ja auttaa teitä molempia intensiivisen PT-tunnin aikana.

Boot Campin sisältö vaihtelee, mutta pääasiallinen kohderyhmä ovat joko painoaan pudottavat tai kiinteytystä haluavat. PT räätälöi sisällön sellaiseksi, että treenaaminen on vaikutuksiltaan tehokasta osallistujien tavoitteisiin nähden. 

VALITSE ITSELLESI SOPIVA PT

Kaikilla ELIXIAn Personal Trainereilla on erilainen kokemus- ja osaamistausta (koulutustaso). Tämän vuoksi PT:t on jaettu neljään tasoon. Näin voit helposti löytää sellaisen PT:n, jonka osaaminen sopii tarpeisiisi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että tunnin hinta vastaa PT:n koulutusta ja kokemusta. 

– Kemia on kaiken lähtökohta, joten tason 2 PT voi sopia sinulle aivan yhtä hyvin kuin tason 4 PT. Sopivan PT:n löytää vain kokeilemalla. ELIXIA asettaa tiukat vaatimukset kaikille Personal Trainereille, joten voit olla varma siitä, että PT:llä on aina tarpeeksi osaamista omavalmennuksesta, Arntzen sanoo.

TREENAA PT:N KANSSA NIIN USEIN KUIN HALUAT

Voit itse päättää, kuinka monta kertaa treenaat PT:n kanssa. Jos et ole aiemmin treenannut PT:n kanssa, suosittelemme, että kokeilet vähintään kolme kertaa, ennen kuin päätät, onko tämä sinun juttusi.  Monet käyttävät PT:tä monta kertaa viikossa kuukaudesta toiseen, toiset turvautuvat PT:n apuun kausiluontoisesti vuoden aikana.

– On täysin tavoitteista kiinni, kuinka paljon PT:n kanssa pitäisi treenata. Aluksi olisi kuitenkin järkevää määritellä tietty ajanjakso. Tällä tavoin PT osaa varautua sovittuihin treeniviikkoihin ja mukauttaa harjoittelua sen mukaan, Arntzen neuvoo

SAAVUTA TAVOITTEESI NOPEAMMIN

Harva asia on niin motivoivaa kuin nähdä paperilla todisteet kuntonsa kohenemisesta. Lähes kaikki PT:n kanssa treenaavat saavuttavat tuloksensa nopeammin kuin yksin treenatessaan.

– Olipa sinulla kuinka vähän tai kuinka paljon treenikokemusta, treenaamisen taso nousee aina, kun PT varmistaa harjoittelun laadun, Arntzen sanoo.

Kun olet sopinut henkilökohtaisen tapaamisen osaavan PT:n kanssa, treeneistä on helppo pitää kiinni ja niissä on helpompi antaa kaikkensa myös niinä päivinä, kun sinua houkuttelisi tehdä jotain ihan muuta.


– Parasta PT:n kanssa treenaamisessa on motivaatio ja vaihtelu. Mikään ei ole tylsempää kuin samojen liikkeiden tekeminen viikosta toiseen, toteaa Hans Erik Lange (43), joka on laihduttanut vaatekoosta 3XL kokoon L kahden vuoden aikana PT apunaan.