Cyclingia aloittelijoille

Oletko juuri varannut ensimmäisen Cycling-tuntisi? Näin saat mahdollisimman paljon irti treenistä.
Tuuli Kuittinen
Kategoria
Harjoittelu

Ensimmäinen Cycling

-tunti voi tuntua hieman jännittävältä. Ehkä mietit, mitä puet päällesi, miten pyörän säädöt pitää laittaa ja jaksatko tunnin loppuun asti. Osalla saattaa olla väärä käsitys pyöräilytuntien rankkuudesta. Monet eivät uskalla mennä tunnille, koska se on kuulemma liian rankkaa. Tämä käsitys on kuitenkin väärä!

Vaikka ensimmäiselle tunnille meno jännittäisi, ota rauhassa. Heti kun ohjaaja vähentää valaistusta, voit keskittyä omaan suoritukseesi ja nauttia mukaansatempaavasta musiikista ja sykkeestä!

Pidä kaksi asiaa mielessä: Treeni voi olla vaikka kuinka kova tai kevyt, mutta itse päätät, miten paljon käytät vastusta. Toiseksi on hyvä pitää kontaktia kannustavaan ohjaajaan, jonka musiikki sopii sinulle ja mielialallesi juuri sinä päivänä. Hyvä ohjaaja saa sinusta viimeisetkin mehut irti.

Kenelle cycling sopii?

Cycling sopii kaikille: nuorille, vanhoille, hyväkuntoisille ja vähän vähemmän hyväkuntoisille. Cycling sopii niille, jotka ovat juuri aloittaneet treenauksen, mutta myös sellaisille kuntoilijoille, jotka haluavat säilyttää tai parantaa kuntoaan. Cyclingin positiivisia puolia on se, että polvet ja nivelet eivät joudu yhtä kovalle koetukselle kuin juoksussa.

Cycling sopii mainiosti myös sellaisille, jotka haluavat treenata musiikin tahdissa, mutta koordinaatio tuottaa ongelmia. Cycling-tunti on myös mahdollista yhdistää muun muassa kuntosalitreenaamiseen tai vaikka Power-tuntiin. Cycling-tunneilla pääset treenaamaan yksin toisten seurassa, sillä kaikilla on omat vastuksensa.

Riittääkö se, että olen paikalla tunnin alkaessa, vai pitäisikö minun olla paikalla hieman aikaisemmin?

Suosittelemme aina tulemaan jokaiselle tunnille ajoissa. Yleensä ohjaaja saapuu saliin hieman ennen tunnin alkua ja auttaa varsinkin ensikertalaisia pyörän säätöjen kanssa.

Me ELIXIAlla olemme tottuneet antamaan aloittelijoille hyvän alun, ja varsinkin Cycling Start -tunneilla tähän varataan hieman enemmän aikaa. Ohjaaja myös kysyy tuntilappua kerätessään, onko tunneilla on ensikertalaisia.

Miten asetan pyöräni oikein?  

Kun menet ensimmäiselle tunnillesi, pyydä apua ohjaajalta. Pyörän säätöön vaikuttaa moni tekijä, ja säätövipuja on useita. Yleensä satula asetetaan lantion korkeudelle ja tanko satulan kanssa samalle tasolle. Jokainen meistä on kuitenkin yksilö, joten apua kannattaa kysyä!

Mitkä lihakset saavat treeniä Cyclingissa?

Cycling-tunneilla kehitetään kaikkia kestävyysominaisuuksia, peruskestävyydestä maksimikestävyyteen. Tunnilla hikoillaan ja hengästytään. Jos käytät pyöräilykenkiä, treenaat myös pohkeita, takareisiä ja takapuolta. Voit lisätä vastustuksen määrää ja vetää polkimia ylös, eli ei siis "vain" eteen ja alas. Pelkät jalat eivät joudu töihin tunnin aikana. Myös vatsalihaksesi saavat kyytiä, sillä vakautat vatsaasi, jotta lanneselän rasitus vähentyisi. Tunti ei kuitenkaan vastaa lihaskuntoharjoittelua. Lue lisää kestävyysharjoittelusta.

Missä kohtaa salia minun pitäisi olla, jos olen uusi?

Yleensä ensikertalaisen tunnistaa siitä, että hän menee mahdollisimman kauas ohjaajasta, pimeimpään mahdolliseen nurkkaan. Monet eivät halua asettua näkyvälle paikalle, sillä he arastelevat tekevänsä väärin tai pelkäävät, etteivät jaksa. Ohjaajat kuitenkin suosittelevat, että asiakkaat kertoisivat ensimmäisestä kerrasta ohjaajalle. Silloin ohjaajat voivat kertoa vinkkejä. Mitä lähempänä olet ohjaajaa, sitä helpompi sinun on nähdä ja kuulla ohjeita sekä saada myös henkilökohtaista opastusta. Ja jos et jaksa enää, ohjaaja kannustaa tavalla, joka saa sinut jaksamaan koko tunnin ajan.

Vauhdin pitäminen ja jaksaminen ovat vaikeita, mitä pitäisi tehdä?

Sitten kun huomaat, ettet jaksa pitää vauhtia tai tahtia yllä, ota osa vastuksesta pois ja jatka pitämällä sama tahti. Keho kuuntelee aivoja ja aivot kuulevat musiikin tahdin. On helpompi jatkaa, vaikka viimeisillä voimilla, jos käyttää sykemittaria tai jos voi liikkua selvän tahdin mukaan. Taitava ohjaaja huomaa myös, miten olet pärjännyt ja antaa sinun hengähtää tarvittaessa. Sitten jaksat taas hieman enemmän.

Mitkä vaatteet puen tunnille?

Yleensä tunnille puetaan samanlaiset vaatteet kuin muillekin tunneille. Istumme tunnilla suhteellisen paljon, joten pehmustetut pyöräilyshortsit auttavat välttymään hiertymiltä. Yläosalla ei ole väliä. Tärkeintä on ottaa vesipullo ja pyyhe mukaan, koska jano tulee ja hiki virtaa!

Pitäisikö minun ostaa spinning-kengät?

Jos kiinnostut Cycling-tunneista ja haluat käydä tunneilla vastaisuudessakin, niin ehdottomasti! Kengät tuovat pyöräilyyn lisätehoa ja maustetta. Pyöräilykengät kiinnitetään polkimiin, ja kovan pohjan takia kantapää ei taivu taaksepäin, eli holvikaarelle ei tule painetta.