Kevään juoksutapahtumat lähestyvät

Talvi on selätetty ja kevään juoksutapahtumat lähestyvät kovaa vauhtia. Etkö ole ihan varma, miten juoksuihin kannattaisi valmistautua? Kerromme muutaman vinkin.
Runar Sæther
Master trainer Indoor Running, SATS
Kategoria
Harjoittelu

Ei hätää, jos et vielä ole aloittanut treenaamista. Sinulla on edelleen mahdollisuus pohjustaa kunto kohdilleen juoksutapahtumia varten. Mutta älä odota viimeiselle viikolle, koska silloin on myöhäistä kohottaa kuntoa. Viimeisellä viikolla keskitytään lepoon ja palautumiseen.

ALOITA VAROVASTI

Monelle tämä voi olla ensimmäinen juoksutreeni pitkään aikaan, minkä vuoksi on tärkeää olla liioittelematta treenien määrää ja vauhtia. Keskity alkuun pääsemiseen, aloita rauhallisesti ja odota pari viikkoa ennen intervalleihin ja nopeisiin lenkkeihin siirtymistä.

TREENAA YHDESSÄ MUIDEN KANSSA

Outdoor Running

Tehokasta intervalliharjoittelua ja juoksutekniikan hiomista ryhmässä, jossa jokaisen taso otetaan huomioon ja ketään ei jätetä.

Monilla työpaikoilla treenataan yhdessä esimerkiksi Naisten Kymppiä varten. Liity mukaan treeniporukkaan! Harjoittelusta tulee monipuolisempaa, ja liikkuminen yhdessä kollegoiden kanssa on hauskaa ja erilaista.

TUTUSTU JUOKSUMATKAASI

Treenaatpa sitten yksin tai ryhmässä, tutustu aivan alkajaisiksi omaan matkaasi. Kuinka pitkä se on? Onko luvassa tasainen vai jyrkkä maasto, ylä- tai alamäkiä? Jos juokset lyhyen matkan, keskity ensisijaisesti lyhyisiin intervalleihin ja pitkiin taukoihin. Jos tähtäimessä on pidempi matka, pidennä intervalleja ja lyhennä taukoja hieman.

TEE MÄKITREENEJÄ

Jotkut matkat ovat muita vaativampia, joten niitä varten pitää tehdä erityistreenejä. Tämä pätee erityisesti silloin, kun reitillä on jyrkkiä nousuja. Silloin on treenattava nimenomaan mäkijuoksua ja huolehdittava reisilihasten voimaharjoittelusta (erityisesti takareidet ja pakarat).

Sama koskee myös alamäkeen juoksemista. Se on vartalolle rasittavampaa kuin mihin monet ovat valmiita, joten sitäkin varten pitää treenata. Yritä juosta lyhyin ja nopein askelin siten, että jalka osuu maahan vartalon alla eikä sen edessä. Keskity kuntosalilla erityisesti etureisien lihaksiin.

TREENAA RÄJÄHTÄVÄSTI

Koska useimmat matkat ovat suhteellisen lyhyitä, niihin on hyvä valmistautua räjähtävällä voimaharjoittelulla. Boksihypyt, hyppynarulla hyppiminen ja step-upit kehittävät jalkojen nopeutta. Ole luova tai pyydä Personal Trainerilta apua hyvien, vaihtelevien ja hauskojen liikkeiden löytämiseen.

TREENAAN JUOKSUA OMAA HYVINVOINTIANI VARTEN. PITÄÄKÖ MINUN MUUTTAA HARJOITTELUA, JOS AION OSALLISTUA JUOKSUTAPAHTUMIIN?

Jos treenaat 5–10 kilometrin juoksua varten, intervallit ja rauhalliset pitkät lenkit ovat todennäköisesti jo osa viikkotreeniäsi. Jatka näitä harjoituksia, mutta terästä kuntoa 2–3 erityisharjoituksella kahden viimeisen viikon aikana ennen tapahtumaa.

Haluatko päästä parempaan kuntoon? Täältä löydät kaikki treenivaihtoehtomme, kun haluat treenata kestävyyttä.