Miten löytää sisäinen motivaatio harjoitteluun
Onko sinulla vaikeuksia harjoittelun aloittamisen kanssa? Jaamme sinulle kuusi vinkkiä, joilla pääset helpommin alkuun.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Ollaan rehellisiä: aloittaminen voi olla vaikeaa. Ilman sisäistä motivaatiota treenien aloittaminen voi tuntua todella vaikealta. Onko sinulla työkiireitä? Tai ehkä kalenterisi on täynnä ja aikaa treeneille voi olla vaikeaa löytää. Tai ehkäpä ulos lähteminen tuntuu raskaalta märällä, kylmällä ja pimeällä säällä?
Me tiedämme, että fyysinen aktiivisuus on meille hyväksi. Mutta kuitenkin on niin helppoa antaa periksi tekosyille.
SISÄINEN MOTIVAATIO ON TÄRKEÄMPÄÄ KUIN ULKOINEN MOTIVAATIO
- Erottelemme sisäisen ja ulkoisen motivaation. Ulkoinen motivaatio on se kognitiivinen puoli, joka kertoo, että haluat harjoitella, koska esimerkiksi haluat pysyä kunnossa tai pudottaa muutaman kilon. Sisäinen motivaatio puolestaan perustuu itse tunteeseen – haluat harjoitella, koska palkinto on jo itsessään positiivisessa kokemuksessa. Sisäisesti motivoituneita ihmisiä ohjaa se, että vaikeatkin asiat voidaan nähdä ja kokea positiivisina, kertoo psykologi Karen Kollien Nygaard.
Kollien Nygaardin mukaan onkin ehdottoman tärkeää löytää sisäinen motivaatio ylläpitääkseen tarpeiden virtaa.
-Säännöllisesti kuntoilevat ja hyvässä fyysisessä kunnossa olevat ihmiset kokevat liikunnan positiivisena asiana. Tunteessa, että tekee “työtä jonkin eteen”, on jotain. Loppujen lopuksi, meidät on luotu olemaan liikkeessä ja tiedämme, että fyysisellä aktiivisuudella on suuri positiivinen vaikutus myös mielenterveyteen, sanoo Kollien Nygaard.
Sisäisen motivaation löytäminen ei tapahdu yhdessä yössä. Tässä Kollien Nygaard jakaa kuusi vinkkiä, jotka ovat apunasi matkan varrella:
1. LÖYDÄTEKOSYYSI
Kyllä, niitä löytyy aina – riippumatta siitä, kuinka paljon treenitaustaa sinulla jo on. Siksi onkin tärkeää suunnitella etukäteen, miten käsittelet näitä tekosyitä, kun niitä ilmaantuu. Muistuta itseäsi, miksi haluat harjoitella ja keskity positiivisiin asioihin, joita treenillä voit saavuttaa.
– Ihmisinä meillä on tapana vetäytyä poispäin siitä, mikä on epämiellyttävää. Kehomme on kuin muistitikku, joka varoittaa välittömästi “tämä on turvallista” tai ”tämä ei ole turvallista” kun aloitamme toiminnan.
Jos olemme kokeneet onnistumisen tunteita jossakin, meillä on huomattavasti suurempi todennäköisyys kokeilla toimintaa myös uudestaan. Joka kerta kun koemme, että ”tämä ei ollutkaan niin paha”, vahvistamme omaa uskoamme onnistumisesta, Kollien Nygaard selittää.
2. TEE SUUNNITELMA HARJOITTELULLESI
Ymmärrä myös se, että päivässä eivät tunnit lisäänny. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että priorisoit ja varaat aikaa kalenteristasi treenille. Onko sinulle paras aika päivästä iltapäivä – tai ehkä jopa tykkäät mieluummin treenata aamulla ennen töitä? Helpota myös lähtöäsi pakkaamalla treenikassi ja eväät jo etukäteen edellisenä iltana.
- Harjoittelun tulisi olla myös suunnitelmallista, joten tee suunnitelma siitä, miten treenaat, samalla tavalla, kuin suunnittelisit muuta jokapäiväistä elämääsikin. On myös monia, jotka eivät aseta aikaa harjoittelulle tarpeeksi korkealle viikkoa suunnitellessa, jolloin muut menot voivat haitata ja estää treenien toteutumisen. Näin treenejä jää helposti välistä ja tämä saattaa toistua usein, kun muut menot menevät harjoittelun edelle. Harjoitteluun sitoutuminen onkin helpompaa, jos otat mukaan treenikaverin tai Personal Trainerin, neuvoo Kollien Nygaard.
3. ÄLÄ OLE LIIAN ANKARA ITSELLESI
Uusien tapojen luominen vie aikaa, joten ole kärsivällinen itsesi kanssa. Aloita rauhallisesti ja lisää treenien intensiteettiä pikkuhiljaa. Jos olosi on työpäivän jälkeen väsynyt ja vetämätön, tällöin maltillinen treeni voi olla juuri se, mitä tarvitset sillä hetkellä.
– Fyysinen aktiivisuus on aina hyvästä, joten älä ajattele, että jokaisen treenin tulisi sisältää verta, hikeä ja kyyneliä. Ja muista: kaikki harjoittelu on aina kotiin päin!
-Hyvään treenirytmiin pääseminen voi viedä aikaa ja alussa sen löytäminen voi tuntua epämukavalta. Muista kuitenkin aina kannustaa itseäsi ja pyytää elämässäsi sinulle läheisiä ihmisiä tekemään samoin, kehottaa Kollien Nygaard.
4. ETSI HARJOITUSMUOTO, JOSTA PIDÄT
Onko treenaaminen mielestäsi tylsää? Siinä tapauksessa sinun tulisi kokeilla jotakin uutta. Erilaisia liikuntamuotoja on todella paljon, eikä sinun tarvitse nostella hiki hatussa raskaita painoja ja tavoitella aina kultamitalia päästäksesi hyvään kuntoon. Tärkeintä on, että löydät itsellesi sopivan liikuntamuodon, joka saa sinut jatkamaan kerta toisensa jälkeen. Treenaamisen tulee myös olla hauskaa! Testaa uutta ryhmäliikuntatuntia tai tuo kumppanisi tai ystäväsi treenaamaan kanssasi.
- On myös tärkeää valita oikea taso. Monet ihmiset aloittavatkin liian kovaa, joka on yksi yleisimmistä syistä, jonka vuoksi treenitottumuksista ei muodostu tapaa vaan motivaatio lopahtaa, sanoo Kollien Nygaard.
5. OLE KÄRSIVÄLLINEN
Teet istumaannousun istumaannousun jälkeen, mutta et näe tuloksia? Meidän on helppoa etsiä fyysisiä todisteita siitä, onko treenaaminen ollut riittävää. Kehon fyysinen muutos vie aikaa, mutta jokaisen treenikerran jälkeen keholle tapahtuu jotain. Ota aikaa ja pysähdy miettimään, mitä harjoittelu tekee sinulle.
-Olemme niin nopeita, että juoksemme vain eteenpäin. Meidän tulisikin huomioida se, minkälainen vaikutus treenillä on kehoomme. Harjoittelutuokion jälkeen sinun tulisi tuntea, että olet käyttänyt ja liikuttanut kehoasi. Tämä ei tarkoita sitä, että lihasten tulisi olla aina kipeinä, vaan tuntea se, että kehomme vahvistuu harjoittelun avulla. Monet ajattelevat myös, mitä vaikeampi sitä parempi, mutta se ei ole aina totta. Kestävyyden, voiman ja liikkuvuuden tasainen kehittäminen on keholle parasta, kertoo Kollien Nygaard.
6. HYVÄKSY, ETTÄ VÄLILLÄ ON HUONOMPIA JAKSOJA
Harvat meistä harjoittelevat tasaisesti kuukaudesta toiseen, vuodesta toiseen. Mutta siinä ei ole mitään väärää. Sen sijaan, että menettäisit yöunesi pohtimalla miksi treenit eivät suju tai motivaatio on kateissa, on myös hyvä oppia hyväksymään se ja pohtimaan, miksi motivaatio on laantunut.
- Hyvään kuntoon pääsemiseen ei ole nopeita reittejä, ja meillä kaikilla on aina huonompia aikoja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että "4 kuukauden romahdus" on yleinen ilmiö. Tämän jälkeen automaatio alkaa taas käynnistyä ja sama väsyneisyyden tunne hiipii pikkuhiljaa takaisin. Mutta tällöin voi myös tiedostaa, että on parempi jatkaa hyväksi todettuja tapoja, kuin palata aikaan, jolloin harjoittelu ei ollut rutiininomaista. Suhtaudu uteliaasti kehoosi ja kysy itseltäsi, miksi harjoittelu loppui, jos näin pääsi käymään.
- Elämää eletään eteenpäin, ja se on aina parhaansa yrittämistä, Kollien Nygaard rohkaisee.