Liity jäseneksi
Valitse liikuntakeskus
ELIXIA-jäsenyydet
  • Ryhmäharjoitus
    Varaa ryhmäliikuntatunti
    Ryhmäliikuntatunnit
    Boot Camp
  • Online
    SATS Online
    Liikepankki
  • Muu
    Personal Training
  • ELIXIA-sovellus
    Lastenhoito
  • Harjoittelu
    Voimaharjoittelu
    Inspiroidu
    Harjoittelu ja kuukautiskierto
    Raskauden aikana & jälkeen
    Jooga & liikkuvuus
    Kestävyysharjoittelu
    Painonpudotus
    Kiinteytyminen
    Aloita treenaaminen
    Fysioterapia
  • Ravinto ja hyvinvointi
    Ruokavalio ja ravitsemus
    Reseptit
  • Hyvinvointi
    Älykäs työnantaja
    Onnelliset työntekijät
  • Jäsenemme
    PT-tarinat
    Haastattelut
    Tarinat
Asiakas­palvelu
Kirjaudu
Liity jäseneksiKirjaudu

Mitä D-vitamiini on ja missä elintarvikkeissa sitä on?

D-vitamiini on elintärkeä hormoni, jota saa auringonvalosta ja joistain elintarvikkeista. Juuri talvella monet saavat liian vähän D-vitamiinia, joten silloin on tärkeää syödä oikein.

Kristine Symreng
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja

Kategoria

Ravinto ja hyvinvointi

MITÄ D-VITAMIINI ON?

D-vitamiinia tarvitaan muun muassa lihasten kasvuun ja kalsiumin varastoimiseen luustoon. Lisäksi se lisää vastustuskykyä. D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä tai 70 mikrogrammaa viikossa. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini: sen imeytymiseen, siirtymiseen ja varastoimiseen elimistössä tarvitaan rasvaa. 

MISSÄ ELINTARVIKKEISSA ON D-VITAMIINIA?

Usein sanotaan, että maitotuotteet ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä, varsinkin kevytmaitotuotteet, koska niihin on lisätty vitamiineja. Kevytmaitoa pitäisi kuitenkin juoda kokonainen litra päivässä, jotta D-vitamiinin tarpeen saisi katetuksi sillä. Mutta kun esimerkiksi syö lohta, jo 80 grammasta saa D-vitamiinia vuorokaudessa tarvittavan määrän eli 10 mikrogrammaa. Myös kananmunan keltuaista ja kantarelleja pidetään hyvinä D-vitamiinin lähteinä, mutta niitäkin täytyisi syödä varsin suuria määriä. Jos pitää margariinista voileivän päällä, ei sekään ole hullumpi D-vitamiinin lähteenä. 

Alla olevassa taulukossa on lueteltu elintarvikkeita, joita usein suositellaan niiden suuren D-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Niistä on annettu D-vitamiinin määrä per normaali annos, ja se, kuinka paljon elintarviketta pitäisi syödä, jotta siitä saisi koko vuorokauden suositellun määrän D-vitamiinia (eli jos sitä ei saisi mistään muusta). Meille pohjolan asukeille ratkaisu alhaiseen D-vitamiinitasoon on siis syödä enemmän rasvaista kalaa, mielellään 2–3 kertaa viikossa. Samalla saa myös riittävästi Omega-3-rasvahappoja. 


MEILLE POHJOLAN ASUKEILLE RATKAISU ALHAISEEN D-VITAMIINITASOON ON SIIS SYÖDÄ ENEMMÄN RASVAISTA KALAA, MIELELLÄÄN 2–3 KERTAA VIIKOSSA. 


Toinen ihan hyvä keino saada D-vitamiinia talven aikana on matkustaa lämpimämmille leveysasteille. Koska D-vitamiini varastoituu elimistöön, aurinkoloma talvella yhdessä hyvän ruokavalion kanssa voi auttaa pitämään elimistön D-vitamiinin tason riittävän korkealla kesään asti. 

Lue myös: 10 ruoka-ainetta, joita kannattaa syödä joka viikko

ELIXIA

  • Tämä on SATS Group
  • ELIXIA Yrityspalvelut
  • Töihin ELIXIAlle
  • Media
  • ELIXIA Rewards
  • Investor
  • WhistleBlower
  • Kuntokeskukset

Palvelut

  • Varaa ryhmäliikuntatunti
  • Ryhmäliikuntatunnit
  • Personal Training
  • Boot Camp
  • Liikepankki

Inspiroidu

  • Harjoittelu
  • Ravinto ja hyvinvointi
  • Hyvinvointi
  • Jäsenemme

Tuki

  • Tietosuojaseloste
  • Ota yhteyttä asiakaspalveluun
  • Kirjaudu
  • Säännöt ja ehdot
Copyright © ELIXIA 2014 - 2023 • Näin käsittelemme evästeitä ja henkilötietoja.