Liity jäseneksi
Valitse kuntosali
ELIXIA-jäsenyydet
  • Harjoittelu
    Kuntosaliharjoittelu
    SATS Online
    Treeniohjelmat
    Liikepankki
  • Ryhmäliikunta
    Varaa ryhmäliikuntatunti
    ELIXIAn ryhmäliikuntatunnit
  • PT
    Personal Training
    Boot Camp
  • Saunat
    ELIXIA-sovellus
    Lastenhoito
    Liikuntaedut
  • Jäsenemme
    PT-tarinat
    Haastattelut
    Tarinat
  • Treeni ja treenivinkit
    Voimaharjoittelu
    Inspiroidu
    Harjoittelu ja kuukautiskierto
    Raskauden aikana & jälkeen
    Jooga & liikkuvuus
    Kestävyysharjoittelu
    Painonpudotus
    Kiinteytyminen
    Aloita treenaaminen
    Fysioterapia
  • Ravinto ja hyvinvointi
    Ruokavalio ja ravitsemus
    Reseptit
  • Hyvinvointi
    Älykäs työnantaja
    Onnelliset työntekijät
Asiakas­palvelu
Kirjaudu
Liity jäseneksiKirjaudu
  1. Ravinto ja hyvinvointi
  2. Ruokavalio ja ravitsemus
  3. Kananmuna - hyvä vai paha?

Kananmuna - hyvä vai paha?

Syötkö kananmunaa joka päivä siinä uskossa, että se on todellista terveysruokaa? Vai pelkäätkö sen nostavan kolesteroliarvosi liian korkealle? Ravitsemusneuvojamme kävi läpi uusimpia tutkimustuloksia ja selvitti, miksi kananmuna on yksi kiistanalaisimmista elintarvikkeistamme.

Kristine Symreng
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja

Kategoria

Ravinto ja hyvinvointi

Ovatko kananmunat terveyden kannalta hyviä vai huonoja? Vastaus ei ole mustavalkoinen. Kohtuullisina määrinä kananmuna on erinomainen elintarvike, mutta yksilölliset erot ja elintavat vaikuttavat kananmunan kolesterolia nostavaan vaikutukseen. 

MITÄ KANANMUNA SISÄLTÄÄ?

Kananmuna on täynnä ravintoaineita. Yksi suurimmista syistä sille, että paljon treenaavat syövät paljon kananmunaa, on kananmunan proteiinipitoisuus ja sen sisältämän proteiinin laatu. Kananmunan proteiini hajoaa ja imeytyy lähes kokonaan suolistossa ja on erittäin hyvä proteiinisynteesin lähde (1). Kananmuna sisältää myös jodia, seleeniä, B12- ja D-vitamiinia, kalsiumia, rautaa sekä ksantofyllejä, jotka ovat karotenoidien kaltaisia antioksidantteja, joista keltuainen saa värinsä.  

HYÖDYLLISIN OSA ON KELTUAINEN

Suurin osa ravintoaineista on keltuaisessa. Keltuaisessa on myös proteiineja, jotka sisältyvät vasta-aineisiin, joita kana antaa kananpojalle ja jotka parantavat kananpojan vastustuskykyä. Näitä ei ole valkuaisen sisältämässä proteiinissa. Valkuaisessa on sen sijaan proteiineja, jotka suurina määrinä sitovat suolistoon rautaa ja biotiinia (B-vitamiinia) ja vaikeuttavat ravintoaineiden imeytymistä. Kananmunan kuumentaminen kuitenkin kumoaa tämän vaikutuksen. Lisäksi vaikuttaa siltä, että haitalliset vaikutukset vaativat suuria määriä raakaa kananmunaa.

Luulet ehkä proteiinipitoisuuden grammaa kohden olevan suurin valkuaisessa. Niin no, yhden kananmunan valkuainen sisältää vajaat neljä grammaa proteiinia ja keltuainen runsaat kolme grammaa. Toisin sanoen kannattaa syödä koko kananmuna ja mieluiten keitettynä tai paistettuna.

KELTUAINEN JA KOLESTEROLI

Monet meistä ovat saaneet kuulla, että kananmunalla on negatiivinen vaikutus kolesteroliin. Tämä olettamus ei ole aivan odottamaton, sillä keltuainen sisältää suhteessa paljon kolesterolia, noin puolet päivittäisestä kokonaissaantisuosituksesta. Niin kauan kuin kananmunia syö kohtuudella, ei ole mitään syytä nyppiä keltuaista pois. Aivan liiallinen keltuaisen syöminen voi kuitenkin vaikuttaa kolesterolitasoihin sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiin. Mutta koskeeko tämä kaikkia?

TERVEELLÄ IHMISELLÄ, JOLLA EI OLE KOLESTEROLIAINEENVAIHDUNNAN HÄIRIÖITÄ, ELIMISTÖ KOMPENSOI RUOKAVALION SUURTA KOLESTEROLIN MÄÄRÄÄ VÄHENTÄMÄLLÄ ELIMISTÖN OMAA KOLESTEROLIN TUOTANTOA

Eli yksilöllisiä eroja näyttää olevan. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että tietyt tekijät, kuten vähäinen liikkuminen, korkea tyydyttyneiden rasvahappojen saanti, ylipaino ja tyypin II diabetes, vaikuttavat keltuaisen kolesterolia nostavaan vaikutukseen (2). Terveellä ihmisellä, jolla ei ole kolesteroliaineenvaihdunnan häiriöitä, elimistö kompensoi ruokavalion suurta kolesterolin määrää vähentämällä elimistön omaa kolesterolin tuotantoa. Tyydyttyneet rasvahapot vaikuttavat elimistön kolesteroliarvoihin enemmän kuin ruokavalion sisältämä kolesteroli. Siksi on tärkeämpää vähentää tyydyttyneiden rasvahappojen kuin kolesterolin määrää ruokavaliossa.

Yhteenveto

Suurin osa kananmunista on hyvä syödä jollain tavalla valmistettuina, jotta niiden ravintoaineet saa hyödynnettyä parhaiten. Kananmuna kannattaa syödä kokonaan, sillä keltuainen sisältää proteiinia ja suurimman osan kananmunan ravintoaineista. Kananmunien liialliselle syömiselle ei ole olemassa mitään järkeviä syitä. Keltuaisen kolesteroliarvoja nostava vaikutus on yksilökohtainen ja siihen vaikuttavat useat elintapoihin liittyvät tekijät. Kananmunien päivittäiselle määrälle ei ole asetettu rajoituksia, mutta muutaman kananmunan syömisen päivässä ei pitäisi aiheuttaa mitään ongelmia paljon treenaavalle.

ELIXIA

  • Tämä on SATS Group
  • ELIXIA YRITYSPALVELUT
  • Töihin ELIXIAlle
  • Media
  • ELIXIA Rewards
  • Investor
  • WhistleBlower
  • Kuntokeskukset
  • Etsimme liiketiloja

Palvelut

  • Varaa ryhmäliikuntatunti
  • Ryhmäliikuntatunnit
  • Personal Training
  • Boot Camp
  • Liikepankki
  • Kuntosaliharjoittelu
  • SATS Online
  • Treeniohjelmat

Inspiroidu

  • Jäsenemme
  • Treeni ja treenivinkit
  • Ravinto ja hyvinvointi
  • Hyvinvointi

Tuki

  • Tietosuojaseloste
  • Ota yhteyttä asiakaspalveluun
  • Kirjaudu
  • Säännöt ja ehdot
Copyright © ELIXIA 2014 - 2025 • Näin käsittelemme evästeitä ja henkilötietoja.