Liity jäseneksi
Valitse kuntosali
ELIXIA-jäsenyydet
  • Harjoittelu
    Kuntosaliharjoittelu
    SATS Online
    Treeniohjelmat
    Liikepankki
  • Ryhmäliikunta
    Varaa ryhmäliikuntatunti
    ELIXIAn ryhmäliikuntatunnit
  • PT
    Personal Training
    Boot Camp
  • Saunat
    ELIXIA-sovellus
    Lastenhoito
    Liikuntaedut
  • Jäsenemme
    PT-tarinat
    Haastattelut
    Tarinat
  • Treeni ja treenivinkit
    Voimaharjoittelu
    Inspiroidu
    Harjoittelu ja kuukautiskierto
    Raskauden aikana & jälkeen
    Jooga & liikkuvuus
    Kestävyysharjoittelu
    Painonpudotus
    Kiinteytyminen
    Aloita treenaaminen
    Fysioterapia
  • Ravinto ja hyvinvointi
    Ruokavalio ja ravitsemus
    Reseptit
  • Hyvinvointi
    Älykäs työnantaja
    Onnelliset työntekijät
Asiakas­palvelu
Kirjaudu
Liity jäseneksiKirjaudu
  1. Ravinto ja hyvinvointi
  2. Ruokavalio ja ravitsemus
  3. FODMAP – IBS:n ruokavaliohoito

FODMAP – IBS:n ruokavaliohoito

Olet ehkä kuullut termin FODMAP, muttet ehkä ole aivan varma, mitä ruokavaliohoito tarkoittaa ja kenelle se on tarkoitettu? Elixian ravitsemusneuvoja selvittää käsitettä, josta on apua noin 70 prosentille IBS-potilaista.

Kristine Symreng
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja

Kategoria

Ravinto ja hyvinvointi

Mikä IBS on?

Onko sinulla usein turvotusta vatsassa? Sinulla voi olla IBS (Irritable Bowel Syndrome) eli ärtyvän suolen oireyhtymä. Se on yksi yleisimmistä vatsasairauksista, ja sitä arvioidaan esiintyvän noin 10–15 prosentilla Suomen väestöstä. Oireita ovat mahakivut, turvotus, ripuli ja ummetus. Ärtyvän suolen oireyhtymään voi liittyä myös väsymystä, masennusta ja ahdistusta. IBS:n syytä ei vieläkään tunneta, mutta yhden teorian mukaan kyse on suolen bakteeriston epätasapainosta. Toinen selitys voisi olla stressi.

Ruokavaliohoito – FODMAP

FODMAP

= fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit

Oligosakkaridit: jaetaan frukto-oligosakkarideihin (sipuli, valkosipuli, viljat) ja galakto-oligosakkarideihin (palkokasvit)

Disakkaridit: esim. laktoosi. Jätetään pois ruokavaliosta ja palautetaan takaisin.

Huom. sakkaroosi (valkoinen sokeri) on disakkaridi, mutta stä ei lasketa FODMAPeihin.

Monosakkaridit: esim. fruktoosi; runsaasti hunajassa, omenassa ja päärynässä.

Polyolit: luontaisesti makeita aineita, joita on esim. maississa ja avokadossa

IBS:n hoitoon tällä hetkellä suositeltava ruokavaliohoito on FODMAP. Se tarkoittaa, että ruokavaliosta suljetaan ensin pois kaikki imeytymättömiä hiilihydraatteja sisältävät elintarvikkeet ja palautetaan niitä sitten vähitellen takaisin ruokavalioon. Tarkoitus on selvittää, mihin elintarvikkeisiin maha reagoi. Ruokavaliohoito toteutetaan yhteistyössä IBS:ään erikoistuneen ravitsemusneuvojan kanssa, joka antaa luetteloita ruokavaliosta pois jätettävistä ja siihen takaisin palautettavista elintarvikkeista.

FODMAP on ryhmä sellaisia hiilihydraatteja, jotka hajoavat ohutsuolessa epätäydellisesti ja kulkeutuvat edelleen paksusuoleen. FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi vehnä, ohra, ruis, omena, sipuli, valkosipuli, purjosipuli, maa-artisokka, parsa, punajuuri, pavut ja linssit. FODMAP-hiilihydraatit eivät aiheuta IBS:ää, mutta niiden vähentäminen ruokavaliosta vähentää oireita. FODMAP-hiilihydraatit lisäävät nestettä suolistossa ja suolistobakteerien hiilihydraattien hajottamisesta aiheutuvaa kaasunmuodostusta.

Yleisiä ruokavalioneuvoja IBS:n yhteydessä

FODMAP-hiilihydraattien vähentämisen lisäksi IBS-potilaiden on suositeltavaa syödä säännöllisesti, juoda vettä aterioiden välillä, ei aterian yhteydessä, ja painottaa ruokavaliossa liukoisia kuituja, jotka suoli pystyy hajottamaan. Tällaisia kuituja on hedelmissä, vihanneksissa ja kaurassa. IBS-potilaan on myös syytä käyttää kohtuullisesti kofeiinia, alkoholia, polyoleja sisältäviä makeutusaineita ja hiilihappojuomia.

IBS ja gluteeni

FODMAPilla ei ole mitään tekemistä gluteenin kanssa. FODMAP on ryhmä hiilihydraatteja ja gluteeni on proteiini. Niitä esiintyy samoissa elintarvikkeissa, kuten vehnästä tehdyssä pastassa ja leivässä. Jos on herkkä vehnälle, mutta kyse EI ole vehnäallergiasta eikä keliakiasta (gluteeni-intoleranssi), vatsa reagoi todennäköisesti frukto-oligosakkarideihin, ei gluteeniin. Tuoreessa norjalaistutkimuksessa havaittiin, että IBS-potilaat, jotka ilmoittivat olevansa herkkiä gluteenille, voivat gluteenia saadessaan paremmin kuin ne potilaat, jotka jättivät gluteenin pois ruokavaliostaan. Parempia tuloksia saatiin sen sijaan silloin, kun FODMAP-hiilihydraatit poistettiin ruokavaliosta (1).

Diagnoosi tärkeä

Jos sinulla on vatsavaivoja tai muita oireita, joiden epäilet johtuvan IBS:stä, asia on syytä selvityttää terveyskeskuksessa. Ensin on tärkeää sulkea pois keliakia, vehnäallergia tai mahdolliset muut vastaavia oireita aiheuttavat sairaudet. Jos sinulla on pahoja vatsavaivoja, älä jätä FODMAP-hiilihydraatteja pois ruokavaliosta omin päin. FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät elintarvikkeet ovat usein ravinteikkaita, eikä niitä pidä jättää pois ruokavaliosta, ellei IBS:ää ole todettu – eikä ilman ravitsemusneuvojan apua.

ELIXIA

  • Tämä on SATS Group
  • ELIXIA YRITYSPALVELUT
  • Töihin ELIXIAlle
  • Media
  • ELIXIA Rewards
  • Investor
  • WhistleBlower
  • Kuntokeskukset
  • Etsimme liiketiloja

Palvelut

  • Varaa ryhmäliikuntatunti
  • Ryhmäliikuntatunnit
  • Personal Training
  • Boot Camp
  • Liikepankki
  • Kuntosaliharjoittelu
  • SATS Online
  • Treeniohjelmat

Inspiroidu

  • Jäsenemme
  • Treeni ja treenivinkit
  • Ravinto ja hyvinvointi
  • Hyvinvointi

Tuki

  • Tietosuojaseloste
  • Ota yhteyttä asiakaspalveluun
  • Kirjaudu
  • Säännöt ja ehdot
Copyright © ELIXIA 2014 - 2025 • Näin käsittelemme evästeitä ja henkilötietoja.