Kulissien takana: Online Training

3, 2, 1. Olkaa hyvä. Ei kun odottakaa. Poikki! Antakaa pakettiauton mennä ensin. Ja lappuliisan. Aloitetaan uudestaan.
SATS
Kategoria
Jäsenemme

Äänessä on Harald Strömfelt, tuotantoyhtiö TTV:n kuvatuottaja. Kameramiehet kuuntelevat keskittyneesti kuulokkeet korvilla. Joogaohjaaja ja kaksi osallistujaa istuvat kärsivällisesti joogamatoillaan ja odottavat merkkiä, milloin voivat aloittaa päivän ensimmäisen Yin Yoga -treenin.

Pakettiauto ohittaa SATS Spårvagnshallarnan suuren, kaarevan ikkunan Tukholmassa. Roska-autokin saa mennä ohi, ennen kuin kuvauksia yritetään uudelleen.

– Valmiina? 3, 2, 1 – ja olkaa hyvä. Kamera 2, käy.

Kuvaaja Ingemar Falk painaa tallennusnappia samalla, kun nyökkää joogaohjaajalle.

– Tervetuloa Yin Yogaan. Seuraavan 45 minuutin ajan keskitymme meditatiiviseen levollisuuteen. Aloitamme istuutumalla matolle. Hae itsellesi miellyttävä asento ja sulje silmäsi, aloittaa SATSin yinjoogaohjaaja ja Personal Trainer Elin Wennman.

Rauha laskeutuu. Taustalta kuuluu meditatiivista musiikkia. Kontrasti jokaista kuvausta edeltäviin intensiivisiin alkuvalmisteluihin on suuri.

–  Monen palasen pitää loksahtaa kohdalleen, ennen kuin itse tuotanto pyörähtää käyntiin. Pitää löytää oikeat kuvakulmat ja asetukset. Valot ja äänet säädetään kohdalleen, kertoo TTV:n projektipäällikkö ja kuvaaja Ingemar Falk.

Ohjaajat tarkkaan valittuja

Tukholmassa kuvataan kaikkiaan 49 uutta treeniä neljän vauhdikkaan kuvauspäivän aikana. Iso määrä porukkaa on lennätetty Norjasta ja Suomesta mukaan, ja kaiken pitää olla kunnossa, jotta homma etenee mahdollisimman sujuvasti.

– Tämä on kolmas kuvauskerta, kun lasketaan pilotti mukaan, joten olemme oppineet, mikä toimii ja mikä ei. Nyt on helpompi ennustaa mahdolliset matkan varrella tulevat ongelmat, toteaa Fredrik Sjöberg, joka vastaa SATSin Online Training -palveluista.

Fredrikin suurin haaste ovat ennakkovalmistelut. Aikataulun täytyy olla mahdollisimman kustannustehokas ja sopia kaikille mukana oleville. Musiikin on oltava valmiina. Ohjelma on valmisteltava ja konseptia muokattava niin, että se sopii Online Trainingiin.

– Minun fokuksenani on tietysti laadunvarmistus, muun muassa neuvoa ohjaajia ja toimia aktiivisesti live-editoinnissa, jotta saamme oikean kuvan oikeassa kohtaa.

Ennen jokaista treeniä ohjaajaa ja osallistujia neuvotaan, mitä he sanovat ja miten heidän tulee olla, jotta se näyttäisi parhaalta ruudussa. Monta asiaa on otettava huomioon, mutta se ei näy lainkaan ohjaajissa, jotka ovat alansa ammattilaisia.

– Online Trainingiin valitut ohjaajat on tarkkaan valittu, ja he ovat meidän parhaimmistoamme. Useimmat heistä kuuluvat meidän Trainer Teamiimme, jossa esimerkiksi kehitetään monet treeneistämme ja koulutetaan ohjaajiamme. Heillä on usean vuoden kokemus, ja monet heistä ovat olleet suurillakin lavoilla ja toimineet alalla muiden ohjaajien innoittajina, Fredrik Sjöberg kertoo.

Kamera on neljäs ja tärkein osallistuja

Spårvagnshallarnan studiossa Yin Yogan kuvaukset jatkuvat keskeytyksettä. Elin Wennman hoitaa osansa esimerkillisesti, vaikka ohjaa treeniä ensimmäistä kertaa kameran edessä.

– Kyllähän se vähän jännittää. Yritän vetää treenin ihan normaalisti ja pitää kameraa neljäntenä ja tärkeimpänä osallistujana, Elin kertoo juuri ennen kuvausten alkua.

Kun häntä kysyttiin ohjaamaan Online Trainingiä, ei asiaa tarvinnut miettiä hetkeäkään.

– Online Trainingin avulla yhä useampi voi löytää uusia harjoittelumuotoja. Toivon tietysti, että monet löytävät nyt Yin Yogan, kun sitä pystyy treenaamaan missä ja milloin tahansa.

Ohjaajien osuus on luonnollisesti tärkeä, mutta korkealaatuinen tuotanto vaatii myös paljon muuta. Keskeisessä osassa on musiikki, mikä on ehkä monimutkaisempi juttu kuin voisi uskoa.

– Kaikki musiikit hankitaan DJ:n avulla. Sen jälkeen laaditaan soittolistat, joihin miksataan piippausääni, jotta ne sopivat täydellisesti kuhunkin intervalliin ja harjoitukseen.

Sisältyy jäsenyyteen

45 minuuttia on kulunut ja ohjaajien on aika vaihtaa roolia seuraavaa kuvausta varten. Elin siirtyy osallistujaksi ja antaa norjalaisen kollegansa Randi Christensenin hoitaa treenin ohjauksen. Sen jälkeen on lounas ja valmistautuminen päivän kolmanteen treeniin – suositun 21 MINUTE BODYn uudelleenlanseeraukseen.

– Me olemme päättäneet lanseerata uudelleen vanhoja menestystreenejämme, kuten 21 MINUTE BODYn, Bootyliciousin, ABSolutionin ja Yoga for Athletesin. Lisäksi tarjoamme treenejä, jotka sopivat niin aloittelijoille kuin himoliikkujille.

SATS Online Training lanseerattiin tammikuussa 2016, ja sittemmin siitä on muodostunut todellinen menestystarina. Kymmenet tuhannet osallistujat ovat kirjautuneet palveluun ja treenanneet maailman joka kolkalla. Se, että palvelu kuuluu jäsenyyteen, on huippujuttu kaikille jäsenille.

– Online Training on jäsenetu, jota jäsenet arvostavat ja jonka he ansaitsevat. On mahtavaa, että niin monet ovat halunneet treenata onlinessa ja vielä antaa niin paljon positiivista palautetta, Fredrik kertoo.

Ja palvelu on houkutellut laajaa kohderyhmää. Jos olet vanhempainvapaalla tai reissaat paljon, Online Training voi olla juuri se juttu, jolla harjoittelu onnistuu.

– Monille sopii se, että on mahdollista treenata juuri milloin ja missä itse haluaa. Varsinkin, jos tekee paljon töitä tai on pieniä lapsia. Moni haluaa myös aloittaa harjoittelun onlinessa ja tulla myöhemmin jatkamaan liikuntakeskuksessa.

Uusia treenejä tulossa

Odotamme, että yhä useampi testaa Online Trainingia. Aloittelijoille sopivat esimerkiksi Easy Yoga ja FLX. Pyöräilijä voi vetää intervallitreenejä, ja voimaharjoittelusta kiinnostuneet voivat valita tehokkaita voimatreenejä – kotona tai liikuntakeskuksessa.

Eikä tässä vielä kaikki. Uusia treenejä suunnitellaan jatkuvasti.

– Laadimme treeneistä ja treeniohjelmista kirjaston, jotta kaikki löytäisivät itselleen sopivan harjoituksen. Haluamme, että harjoittelu tapahtuu jäsentemme ehdoilla, ja siksi haluamme helpottaa harjoittelua siten, jäsenemme voivat treenata missä ja milloin haluavat, Fredrik toteaa.