Näin mä treenaan!

Monipuolinen treenaaminen on Jenni Berglundille “se juttu”. Viime aikoina koukuttavinta on ollut nostaa kuukausittain yhä isompia määriä rautaa.
ELIXIA
Kategoria
Harjoittelu

ELIXIA Tikkurilassa ryhmäliikunnanohjaajana ja Personal Trainerina työskentelevän Jenni Berglundin asiakkaat kyselevät usein Jennin omasta harjoittelusta. Ennen hänen vastauksiaan peruuttakaamme ajassa joitakin vuosia taaksepäin.

– Kuntosaliharjoittelu tuli kuvioihin kymmenen vuotta sitten, pallon potkimiseni loppuaikoina. Ryhmäliikunta tuli sen mukana. Kävin kaikenlaisilla tunneilla: spinningissä, pumpissa, aerobicissä, tanssitunneilla, Jenni aloittaa.

– Monipuolinen liikunta on ollut itselleni aina se juttu. Innostun aina nopeasti kaikesta uudesta. Mutta jotta homma jatkuisi pitkäjänteisesti, treenaamisesta täytyy löytää juuri se juttu, joka koukuttaa. Viimeisen vuoden se on ollut se, että nostan kuukausittain yhä isompia määriä rautaa. Pakko on myöntää: mitä kovempi treeni, sitä koukuttavampaa se on.

Omat harrastukset jäivät

Ryhmäliikunnanohjaajan työ on tuonut vuosien varrella omat haasteensa myös Jennin omaan tavoitteelliseen harjoitteluun.

– Kun kuuntelen kollegoitani, jotka ovat ohjanneet aikoinaan 20–30 tuntia ryhmäliikuntaa viikossa, olen kauhuissani ja nostan hattua. Olen onnellinen, niin asiakkaiden kuin ohjaajien puolesta, että asiat ovat nykyään eri lailla. Asiakkaat ansaitsevat ohjaajan, joka on valmis antamaan itsestään jokaisella tunnilla 110 prosenttia.

– En usko laadun säilyvän, jos ohjattavaa on noin paljon. Itse ohjasin kaksi kesää 12–15 tuntia viikossa, ja olin koko ajan aivan poikki. Omat harrastukset jäivät. Se oli hyvä kokemus, mutta taidan pysytellä hieman pienemmissä määrissä.

Tietoinen valinta helpotti

Nykyään Jennillä on ohjattavia tunteja viisi viikossa. Tämä on ollut jo muutaman vuoden aika vakiomäärä, mutta nykyään hän ohjaa itselleen fyysisiä tunteja vähemmän. 

– Tämä on ollut tietoinen valinta, jonka tein viime vuonna omien harrastuksieni myötä. Huomasin oman tavoitteellisemman harrastamisen vaikeutuvan, kun lukkarissa oli 3–4 spinningiä viikossa. Jalat olivat väsyneet koko ajan, eikä palautumiselle jäänyt aikaa.

– Tämä aiheutti kaikennäköistä pientä vaivaa, kuten lonkan pitkittyneen kipuilun ja jalkapohjien jännekalvon tulehduksen. Tiesin, että jotain oli muutettava. Onnekseni tunnen olevani vahvimmillani ohjaajana tunneilla, joilla sanallisella ohjaamisella ja tekniikkaan liittyvillä näytöillä on suuri merkitys, innostavan kannustamisen lisäksi.

Jennin viikko-ohjelma:

Cycling

Kohota kuntoasi ja anna hien virrata Cycling-sisäpyöräilytunneilla. Tunnit sopivat sekä aloittelijoille että kokeneimmille kuntoilijoille.

MA      Voimatreeni (yläkroppa) salilla

TI         HIIT-treeni & (CYCLING 45 min + CROSSTRAINING)

KE       Lepo

TO       HIIT-treeni tai voimatreeni (yläkroppa) & (CROSSTRAINING+POWER)

PE       Voimatreeni salilla (alakroppa) & (KAHVAKUULA+CORE)

LA       HIIT-treeni 

SU      (CYCLING 45 min) & kehonhuoltoa 

Suluissa mainittu Jennin pitämät ryhmäliikuntatunnit.

– Reilun vuoden verran olen mennyt 2–3 voimatreenillä viikossa ja 1–3 HIIT-treenillä viikossa (välillä lepopäivä vie voiton). Cycling on ollut viimeiset 5 vuotta lukkarissa 2 kertaa viikossa, eli nämä ovat viikoittain vakio. Olen oppinut kuuntelemaan kroppaani, mutta kyllä, kehonhuollossa tulisi edelleen tsempata, Jenni tunnustaa.

Rakastan tätä työtä!

– Olen aina kokenut ryhmäliikuntaohjaajan työni enemmän harrastuksena kuin työnä. Rakastan tätä hommaa juuri sen vuoksi. Tunnen olevani etuoikeutettu, kun joku maksaa minulle palkkaa tällaisesta hommasta.

Miten tuo melkoisen tiukka treeni on vaikuttanut kroppaasi?

– Vaikka pääpaino harjoittelussani on ollut selkeästi voimatreenissä, tunnen jaksavani myös hyvin HIIT-tyyppisiä nopeita syketreenejä. Syke nousee hyvin ja laskee nopeasti. Pitkänmatkanjuoksu ei luonnollisesti ole helpoimpia lajeja tällä hetkellä, mutta olen pitänyt huolen siitä, että jos minun täytyy juosta 10 kilometriä, niin onnistun siinä hyvin.

– On tärkeää, että pystyn juoksemaan bussiin tai nousemaan portaita hengästymättä. Treenaamisen tulisi antaa meille arkea helpottavia hyötyjä.

– Vuoden voimatreenit ovat tuoneet lihasmassaa neljä kiloa InBodylla mitattuna. Itselleni on tärkeää, että kroppani pystyy mahdollisimman moneen. Voimakas ja hyvinvoiva kroppa mahdollistaa monipuolisen liikkumisen ja tuo itsevarmuutta monella elämän osa-alueella. Voimakas kroppa ja hyvä aerobinen kunto mahdollistavat pitkän toiminnallisen elämän, joka on ulkonäön ja hyvän olon rinnalla minulle tärkeintä.

Fiilis ja terveys motivoivat

– Jos olen jotain oppinut, niin sen, etteivät ulkoiset seikat riitä motivoimaan itseäni treenaamaan, vaan sen on linkityttävä fiilikseen ja terveyteen. Syksyn Tough Vikingiin ilmoittautuminen CHECK!

Vaikka Jenni Berglund on erittäin tyytyväinen omiin treeneihinsä ja kehitykseensä, hän kokee suurimman kehityksen tapahtuneen henkisellä puolella.

– Olen saavuttanut treenatessa tänä vuonna enemmän kuin koskaan vain siksi, että olen rohkeasti ottanut haasteita vastaan ja lähtenyt yrittämään. Annan treeneissä 110 prosenttia ja mukavuusalueeni ylitän useasti viikossa parhaiden treenikavereiden ja valmentajien avustuksella!

If you want to be a lion, you must train with lions  Carlson Gracie