Miksi kestävyysharjoittelu on hyväksi?

Kerromme 5 syytä, miksi sinun kannattaa panostaa rauhalliseen kestävyysharjoitteluun, eikä pelkkiin nopeisiin intervalleihin.
Runar Sæther
Master trainer Indoor Running, SATS
Kategoria
Harjoittelu

EHKÄISET VAMMOJA

Hyvä pohja on kaiken A ja O, kun halutaan ehkäistä urheiluvammoja ja valmistella keho kovempia nopeusharjoituksia varten. Tarvitset hyvää perustaa, jota rauhallinen kestävyysharjoittelu nimenomaan kehittää. Lihakset, nivelet ja jänteet vahvistuvat ja keho tottuu vähitellen kovempaan kuormitukseen.

JUOKSUTALOUTESI PARANEE

Juoksutalous on yksi paremmaksi ja nopeammaksi juoksijaksi kehittymisen peruspilareista. Juoksutaloudessa on kyse siitä, kuinka paljon energiaa kuluu tietyn nopeuden ylläpitämiseen. Mitä parempi juoksutalous, sitä pienempi energiantarve. Tekniikka- ja voimaharjoittelun lisäksi rauhallinen kestävyysharjoittelu vaikuttaa eniten juoksutalouteen. Mitä enemmän juokset, sitä tehokkaammaksi siis tulet. Jotta näillä juoksuharjoituksilla ei olisi negatiivista vaikutusta viikon muihin harjoituksiin, juoksu ei saa olla liian kuormittavaa.

HAPEN KULJETUS ELIMISTÖSSÄ TEHOSTUU

Rauhallinen kestävyysharjoittelu kehittää hapenottokykyä. Pienten verisuonten määrä lihasten ja keuhkojen ympärillä lisääntyy ja sama pätee soluhengityksestä vastaaviin mitokondrioihin. Tämä tehostaa hapen kuljetusta lihaksiin.

SAAT VAIHTELUA HARJOITTELUUN

Harjoittelun monipuolisuudessa on kyse monista asioista. Se on tärkeää jo henkisestikin, jotta et aina tee samoja asioita, mutta lisäksi se estää kehityksen pysähtymistä. Jos treenaat yli 3 kertaa viikossa, sinun ei pidä tehdä vain intervalleja ja nopeita lenkkejä. Pahimmassa tapauksessa tämä voi johtaa aivan muuhun kuin toivottuun lopputulokseen ja keho hajoaa kehittymisen sijasta. Lepo ja palautuminen ovat niitä hetkiä, jolloin elimistö omaksuu kovat treenit ja sopeutuu uudelle tasolle. Rauhallinen kestävyysharjoittelu on kuin aktiivista lepoa. Sen alhainen intensiteetti tehostaa lihasten verenkiertoa ja nopeuttaa palautumista.

SOSIAALISTA JA MOTIVOIVAA

Rauhallinen juoksu on kaiken lisäksi motivoivaa. Se on kevyttä ja miellyttävää treeniä rankkoihin intervalleihin ja nopeisiin lenkkeihin verrattuna. Kun juoksutahti on verkkainen, pystyt keskittymään aivan muihin asioihin, kun sinun ei tarvitse puskea verenmaku suussa.  Koska rauhallisen juoksun nyrkkisääntö on ”pitää pystyä puhumaan”, se on oivallista sosiaalista liikuntaa. Voit treenata yhdessä ystävien, perheenjäsenten tai työkaverien kanssa.

Muista sopeuttaa rauhallinen tahti maaston ja mäkisyyden mukaan.  Et tarvitse sykemittaria, mutta kuuntele kehoasi ja säädä nopeutta ja intensiteettiä niin, että juokseminen tuntuu mukavalta ja voit samalla jutella. 

Kiinnostaako sinua, miten voit treenata tehokkaasti saadaksesi paremman kunnon? Täältä näet kaikki treenivaihtoehtomme.