Kehity itsesi parhaaksi versioksi juoksemalla

Jokainen päivä on uusi mahdollisuus aloittaa juokseminen sydämen vahvistamiseksi. Vaikka talvi lähestyy, juoksusäitä riittää usein ainakin etelässä vielä pitkälle vuodenvaihteeseen. Juokseminen tuo mukanaan monia hyviä terveyshyötyjä, joten koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.
SATS
Kategoria
Harjoittelu

Kerromme sinulle seitsemän hyvää syytä, miksi sinun kannattaa vetää lenkkitossut jalkaan ja suunnata juoksulenkille. 

1. HARJOITUSTA AIVOILLE

Juokseminen tehostaa aivojen verenkiertoa ja hapen kuljetusta, mikä puolestaan parantaa muistia, keskittymiskykyä, päätöksentekokykyä ja reaktiokykyä.  Juoksuharjoittelu voi olla hyödyksi myös ihmisille, joilla on oppimisvaikeuksia ja ongelmia loogisessa ajattelussa. Illinoisin yliopistossa Yhdysvalloissa tutkittiin hiljattain 18–24-vuotiaiden nuorten ryhmää. Tutkimuksessa havaittiin, että suoriutuminen mentaalisista tehtävistä parani huomattavasti, kun koehenkilöt olivat juosseet juoksumatolla 30 minuuttia.

2. ELÄ PIDEMPÄÄN

Juoksijat elävät pidempään. Juokseminen alhaisella tai kohtuullisella intensiteetillä 1–2,5 tuntia viikossa pidentää naisten elinikää keskimäärin 5,6 vuodella ja miesten elinikää 6,2 vuodella. Tulokset ovat peräisin Copenhagen City Heart Study -tutkimuksesta, joka myös osoittaa, että juoksijoilla on vähemmän vammoja, he ovat aktiivisempia ja heillä on puolet pienempi riski kuolla ennenaikaisesti. 

3. VIPINÄÄ SEKSIELÄMÄÄN

Juokseminen voi lisätä seksuaalista halukkuutta. Texasin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan jo 20 minuuttia juoksua päivässä voi lisätä seksuaalista halukkuutta. Tämä johtuu osittain sukupuolielimien lisääntyneestä verenkierrosta ja osittain siitä, että juoksijoilla on parempi kehonkuva ja he tuntevat olonsa viehättävämmäksi.

4. PAREMPI NÄKÖKYKY

Tiesitkö, että juokseminen tekee hyvää myös silmille ja näölle? Kalifornialaisen Lawrence Berkeley National Laboratoryn tekemien tutkimusten mukaan 3,5 kilometriä päivässä juoksevilla henkilöillä on puolet pienempi riski saada silmäsairauksia, kuten harmaakaihia ja silmän keltatäplän ikämuutoksia, jotka puolestaan voivat johtaa sokeutumiseen. 

5. TULE VAHVEMMAKSI

Jo pitkään on tiedetty, että juokseminen vahvistaa luustoa ja ehkäisee osteoporoosia. Nyt myös yhdysvaltalaisen Missourin yliopiston tekemät tutkimukset osoittavat, että juokseminen on kaikkein paras liikuntamuoto luuston vahvistamiseksi. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että juoksuharjoittelu voi lisätä luuntiheyttä jopa enemmän kuin vastusharjoittelu.

6. NUKU PAREMMIN

Haluatko olla pirteämpi päivällä ja nukkua yösi paremmin? Ratkaisu voi olla liikunnassa ja erityisesti juoksussa. Yhdysvaltalaisen Oregon State Universityn tuoreessa tutkimuksessa seurattiin 2 600 miestä ja naista, jotka olivat iältään 18–85-vuotiaita. Tutkimuksessa havaittiin, että 150 minuuttia aktiivista juoksuharjoittelua paransi unenlaatua 65 prosenttia. Aikamoinen tulos, vai mitä?

7. PYSY TERVEEMPÄNÄ

Juokseminen edistää solutuotantoa, mikä puolestaan parantaa immuunipuolustusta. Yhdysvaltalaisen Appalachian State Universityn mukaan juoksijoilla on 50 prosenttia pienempi riski sairastua nuhakuumeeseen ja lisäksi oireet ovat heillä huomattavasti lievemmät kuin niillä, jotka eivät juokse.

Liiallisella harjoittelulla voi olla kuitenkin päinvastainen vaikutus. Jos treenaat liikaa ja liian kovaa, se voi heikentää immuunipuolustusta, jolloin olet alttiimpi sairastumaan infektioihin, kuin jos olisit viettänyt passiivista elämää ilman treenaamista.