Onko lämmitteleminen välttämätöntä?

Vastaus: On! Lämmitteleminen nostaa elimistön lämpötilaa, valmistelee lihakset liikuntasuoritusta varten ja parantaa suorituskykyä.
SATS
Kategoria
Harjoittelu

Hyvä tietää lämmittelemisestä

  • Varaa 5–10 minuuttia aikaa lämmittelyyn.

  • Nosta sykettä vähitellen.

  • Tee pääharjoitusta vastaavia liikkeitä, jotta saat oikeat lihakset heräteltyä.

  • Tarkoitus on saada hiki pintaan, muttei väsyttää lihaksia.

  • Tee suuria liikkeitä ja aktivoi myös käsivarsia ja jalkoja.

  • Lämmittely saa verenkierron käyntiin ja tekee nivelnesteen juoksevaksi, jolloin se voitelee niveliä.

  • Lämmitteleminen on tarpeen kaikkia liikuntasuorituksia varten.

– Lämmittely crosstrainer-laitteessa on tehokas ja hellävarainen keino saada koko keho lämpimäksi. Crosstrainerissa tehtävät käsivarsien liikkeet luovat kiertoliikettä yläselän nikamiin, jossa useimmilla on jäykkyyttä johtuen liiallisesta paikallaan istumisesta käsivarret vartalon edessä, sanoo ELIXIAssa työskentelevä Personal Trainer Anna-Carin Gustafson Ideberg.

Kehon lämpötilan noustessa nivelet saavat voitelua ja lihakset notkistuvat, jolloin lihasrevähdyksen riski pienenee.

– Valmistele kehosi niitä liikkeitä varten, joita aiot tehdä treenin aikana, ja herättele kuormitettavat lihakset. Jos aiot tehdä voimaharjoituksia jaloilla, voi olla hyvä tehdä muutama lämmittelevä jalkaharjoitus lihasten valmistelemiseksi.

Lämmittely saa veren virtaamaan ja hermoimpulssit saavuttamaan lihakset nopeammin. Lämmittely auttaa parantamaan suorituskykyä ja reagoimaan nopeammin. Silloin treenistä tulee parempi ja tehokkaampi.

Lämmittely sisältyy kaikkiin ryhmäliikuntatunteihin. Lämmittely aloitetaan kevyesti ja tehoa lisätään vähitellen, kunnes lopussa syke tuntuu ja hiki nousee otsalle. Lämmittely on tärkeää myös ennen kuntosalitreeniä tai hölkkä-, hiihto- tai pyörälenkkiä.

– Älä aloita treeniä heti täydellä teholla, vaan varmista, että keho lämpenee ensin, vaikka aikaa olisi niukalti. Se vähentää vammojen riskiä.

Lämmittelyä tarvitaan kehon siirtämiseksi lepotilasta vireään tilaan. Keholta vie myös hetken sopeuttaa hapenottokyky lisääntyneeseen kuormitukseen. Siksi alussa voi tuntua raskaalta ja saatat hengästyä. Se johtuu happivelasta, koska lihakset eivät saa tarvitsemaansa määrää happea. Muutaman minuutin kuluttua sykkeen noustua hapenotto on ehtinyt kuroa vajeen umpeen.

– Lämmittelyn yhteydessä on hyvä valmistautua fyysiseen suoritukseen myös henkisesti. Jos olet viluinen, keho täytyy lämmitellä varovasti.