Hiihto, talvilajien kingi!

Hiihto on yksi tehokkaimpia liikuntamuotoja ja sopii kaikille. Seuraavassa muutamat oivalliset vinkit, jotta sivakointi sujuisi sutjakasti.
Jenni Berglund
Kategoria
Harjoittelu

Kun olet aloittamassa hiihtoharrastusta, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Hiihto on puhtaasti välineurheilua, mutta perushintaisilla suksilla pääset hyvin alkuun. Suksien ja sauvojen pituudet vaihtelevat oman pituuden mukaan. Siteiden ja monojen valinnassa kannattaa myös hyödyntää osaavaa henkilökuntaa.

Hiihtoon kannattaa pukeutua samalla tavalla kuin juoksulenkille talvella: alkuun saa tuntua siltä, ettei ole tarpeeksi päällä, mutta hetken päästä on jo lämmin. Tuulenpitävät housut ovat hiihdossa hyvät, ja monissa hiihtohousuissa tämä on huomioitu.

Käsineisiinkin kannattaa panostaa, sillä hiihtohanskoissa on hyvä olla pitoa kämmenen puolella, jotta sauvasta saa hyvän otteen. Huonoilla varusteilla innostus hiipuu yhtä nopeasti kuin alkaakin. 

Taitava sivakoi taloudellisesti

Kuinka tehokasta hiihto sitten parhaimmillaan on? Hiihto on tekninen laji, ja mitä taitavampi hiihtäjä, sitä taloudellisemmin hiihto sujuu ja sitä pidempiä matkoja pystyt etenemään.

Talven ensimmäisellä hiihtolenkillä sykkeet nousevat helposti korkealle. Hetki menee, kun kroppa muistelee tekniikkaa ja sitä, miten hiihdosta saataisiin taas tarpeeksi taloudellista. Haastavinta luisteluhiihdossa on liuku eli tasapainon pitäminen hetken aikaa yhden jalan varassa. Tämä jää monella vajaaksi, ja sen vuoksi hiihtotekniikka kärsii.

Sauvojen palautus noin 90 asteen kulmaan on myös tärkeää, jotta työntö olisi mahdollisimman tehokas ja yläkropan lihakset aktivoituvat työntöön. Toinen lenkki sujuu jo paremmin, ja sykkeet pysyvät paremmin tasaisina, maastosta riippuen. 

Kaloreita kuluu reippaasti

On talvia, jolloin pääsee hiihtämään kilometrin rinkiä tasaisella, ja talvia, jolloin parhaimmillaan kaikki ladut ovat auki ja pääsee myös puskemaan mäkiä ja laskettelemaan niitä. Silloin sykkeet nousevat todella korkealle, mennään selkeästi anaerobisella alueella, 80–90 prosenttia maksimisykkeestä.

45–60 minuutin reipas hiihto parilla mäellä kuluttaa noin 600–800 kaloria, eli se on hieman tehokkaampaa kuin perusvauhtinen juoksu. Aloittelijoiden olisi hyvä käydä harjoittelemassa hiihtoa 1–3 kertaa viikossa, jotta tuntuma säilyy, hiihto helpottuu kerta toisensa jälkeen ja vauhti kasvaa. 


Hiihtoharrastuksen plussat ja miinukset


+ Parantaa hapenottokykyä. Hiihto vahvistaa tehokkaasti verenkierto- ja hengityselimistöä, koska koko kroppa on mukana hiihtoliikkeissä.

+ Ylläpitää toimintakykyä monipuolisesti. Hiihto ei kehitä pelkästään kestävyyttä, vaan vahvistaa myös lihaksia ja kehittää liikehallintaa, kuten tasapaino- ja koordinaatiokykyä. Hiihtäessä kehittyvät erityisesti reisi-, vatsa- ja selkälihakset sekä käsivarren lihakset. 

+ Soveltuu nivelvaivoista ja kulumista kärsiville. Esimerkiksi kävelyssä tai juoksussa niveliin kohdistuu iskuja tai paineita enemmän kuin perinteisen tyylin hiihdossa. Sopii pitkäkestoiseksi kestävyysliikunnaksi.

+ Huonompikuntoinenkin jaksaa hiihtää useita tunteja ilman rasitusvammojen riskiä, kunhan säätelee vauhtiaan ja valitsee tasaisen maaston. Hiihdettäessä ala-, keski- ja ylävartalon lihakset työskentelevät tehokkaasti, jolloin energiaa kuluu paljon. 

+++ Kun hiihtokelit ovat parhaimmillaan, aurinko paistaa pienellä pakkasella ja hiihtäessä pystyy seuraamaan maisemiakin ja viettää aikaa luonnossa!

- Huonot talvet hiihdolle eteläisessä Suomessa.

Latujen kuntoa pystyy seuraamaan reaaliajassa!