12 vinkkiä - kuinka elät kauemmin paremmassa kunnossa

UKK -instituutin väestötutkimusten mukaan suomalaiset istuvat ja makaavat jopa 9 tuntia päivästä. Muutamia pieniä muutoksia tekemällä, voit helposti vähentää aikaa jolloin istuskelet paikallasi ja näin pidentää omaa elinajanodotettasi.
SATS
Kategoria
Harjoittelu

Tiedämme että istuminen lisää riskiä moniin vakaviin sairauksiin ja kroonisiin vaivoihin, ja silti istumme päivästä suuren osan paikallamme. Hyvä uutinen on että voimme eliminoida näitä riskejä ja avain siihen on liikunta.

Mikä tekee pitkään istumisesta niin vaarallista?

Ihmisen ruumis on luotu liikkumaan ja se on luotu geeneihimme jo vuosituhansia sitten. Tänä päivänä moni työ vaatii pitkällistä istumista ja se itsessään aikaansaa ongelmia.

Elimistömme vaatii liikettä jotta se toimii mahdollisimman hyvin. Kun liike lakkaa ja istumme pitkään paikallamme, loppuu moni luonnollinen prosessi elimistössämme ja se lisää riskiä moneen vaikeaan sairauteen ja kroonisiin vaivoihin:

 • Heikentynyt lihasvoima jaloissa ja muualla kehossa. Lisäksi saatat altistua monille lihaskuntoperäisille vaivoille.

 • Väsynyt ja rasittunut. Istuminen on itseasiassa hyvin rasittavaa! Tulet väsyneeksi ja keskittymiskyky heikkenee. Moniko meistä on joskus kokenut sohvalta ylös pääsyn haastavaksi? Pelkästään portaiden nousu saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä.

 • Jos et liiku tarpeeksi, kaloreiden poltto hidastuu, ja siksi moni meistä saa ylimääräisiä kiloja. Lisäksi ylipainoisena monet pienetkin ponnistukset saattavat tuntua raskailta

 • Ylipaino lisää verisuonisairauksien riskiä.

 • Lisää riskiä kakkostyypin diabetekseen.

Pysy aktiivisena – vinkkejä fiksuihin valintoihin

Aika liikkua? Haasta työkaverisi, perheesi ja ystäväsi ja kokeilkaa näitä yksinkertaisia vinkkejä:

 • Käytä portaita sen sijaan että menet aina hissillä. Tämä on yksi parhaista tavoista lisätä liikuntaa arkirutiineihin. Vahvistat huomaamattasi jalkalihaksia, jänteitä – ja erityisesti pakaralihaksia. Portaita kävellessä aktivoit myös keskivartaloa ja erityisesti selän lihaksia, joten valitessasi portaat teet loistavan päätöksen!

 • Matkustatko? Valitse lentokentillä liukuhihnojen sijasta omat jalkasi! Näin rasitat ja vahvistat lihaksiasi ja verenkiertoelimistöä vain liikkumalla paikasta toiseen.

 • Jää pysäkkiä aiemmin pois metrosta/bussista. Tämän yksinkertaisen vinkin hyödyt on helppo laskea! Sanotaan että se on 500 m ylimääräistä kävelyä x 240 työpäivää = 120 km vuodessa! Ja seuraavaksi voit haastaa itseäsi ja jäädäkin jo kaksi pysäkkiä aiemmin?

 • Seiso välillä työpäiväsi aikana. Seisoessasi työpöydän äärellä olet harvoin täysin liikkumatta. You will unconsciously move a little while standing. Liikut tahtomattasi hiukan kun seisot. Voit myös laittaa puhelimeesi muistutuksen jotta muistat välillä nousta seisomaan ja pue toimistolle jalkaasi mukavat kengät – tässä parhaat vinkit toimistotyöntekijälle!

 • Kävele kollegasi luo äläkä laita meiliä. Sen lisäksi että saat muutamia askelia ja hiukan liikunta, on mukavampi keskustella asia kasvotusten.

 • Liiku samalla kun puhut puhelimessa. Puhutko paljon puhelimessa työpäivän aikana? Miksi et samalla kävelisi vähän? Olemme jopa kuulleet työkavereista kellottamassa kierrosaikoja puheluiden aikana!

 • Tee kotityöt itse. Saat vähän extraliikuntaa, sen lisäksi että olet vapaaehtoinen ja vältät keskustelut siivousvuoroista. Kaikki liikunta on hyväksi! Ajattele kuinka montaa lihasta aktivoit liikutellessasi imuri paikasta toiseen!

 • Jätä auto kotiin ja mene pyörällä tai kävellen. Erittäin helppoa todentaa tulokset! Laske vain matkat yhteen ja motivoidut lisää, kun näet viikon lopulla tulokset.

 • Kävellen kauppaan, ja kanna ostokset kotiin = taas ylimääräistä liikuntaa! Laske kävelty matka ja kotiin päästyäsi tee vielä muutama hauiskääntö ostoskasseilla? Lihakset saa extratreeniä ja kaloreita palaa.

 • Älä seuraa sivusta kun lapsesi leikkivät vaan miksi et menisi mukaan? Kiipeile, juokse ja hypi trampoliinilla – lisää liikuntaa samalla kun pidät hauskaa lastesi kanssa!

 • Ota treenikamat mukaan töihin ja mene salille suoraan töiden jälkeen. Matka salille on kotisohvalta paljon pidempi, erityisesti iltojen pimennyttyä.

 • Pukeudu treenivaatteisiin kun heräät viikonloppuaamuna. >On masentavaa riisua treenikamat illalla jos olet jättänyt salin väliin.

References: