Syömällä timmiksi! - ELIXIA
Elixia.fi -sivustolle
Liity jäseneksi

Syömällä timmiksi!

Syömällä timmiksi!

Jos tavoitteesi on päästä elämäsi kuntoon, sinun on treenattava kovaa ja usein. Myös ruokavalion on syytä olla kunnossa, jos haluat saada hyvin erottuvat lihakset. Syömäsi ruoan on oltava ravintoarvoiltaan laadukasta, eikä ruokavaliossa ole periaatteessa lainkaan sijaa alkoholille, limsalle, makeisille ja jäätelölle - muutoin kuin yksittäisissä tapauksissa silloin tällöin.

Kristine Symreng, laillistettu ravitsemusneuvoja
Kristine Symreng, laillistettu ravitsemusneuvoja
23. tammikuuta 2018

SYÖ PALJON LAADUKASTA PROTEIINIA

Syö proteiinia säännöllisesti päivän mittaan, mielellään jokaisella aterialla, jotta saat maksimoitua lihasten kasvun. Kun treenaat kovaa ja usein, tarvitset kaksinkertaisen määrän proteiinia sellaiseen henkilöön verrattuna, joka ei treenaa. Voit saada ravinnosta helposti kaksinkertaisen määrän proteiinia, kunhan jokaiseen ateriaan sisältyy jokin proteiininlähde. Jotkut kokevat proteiinijauheiden ja painonlisäysvalmisteiden helpottavan proteiinin saantia. Voit nauttia proteiinilisäravinteita esimerkiksi välipalana tai treenin jälkeen.

Eläinperäinen proteiini sopii hyvin lihaserottuvuuden parantamiseen, kun taas kasvipohjainen proteiini, kuten pavut ja linssit, ei sisällä riittävästi tärkeitä aminohappoja. Terveydellisistä syistä on kuitenkin hyvä syödä paljon papuja, linssejä ja muita kasviksia. Toisin sanoen paras ratkaisu on syödä erilaisia proteiininlähteitä monipuolisesti. Hienoa on, että voit parantaa saamasi proteiinin laatua syömällä esimerkiksi kananmunan välipalaksi iltapäivällä. Sen sisältämät aminohapot täydentävät papupataa, jonka syöt illalliseksi. 

SYÖMINEN ENNEN JA JÄLKEEN TREENIEN

Syö välipala 1–2 tuntia ennen treeniä, jotta saat energiaa sitä varten. Välipalaksi käy banaani tai lasillinen maitoa tai täysjyväruisvoileipä kinkulla ja juustolla tai jogurttia makeuttamattoman myslin ja hedelmäviipaleiden tai marjojen kera. Tätä ennen olisi hyvä olla syönyt kunnon ateria 2–3 tuntia ennen välipalaa.

Treenin jälkeen kannattaa syödä taas kunnollinen ateria, jollaisen olisit syönyt joka tapauksessa ilman treeniäkin. Tämän aterian olisi hyvä olla päivän suurin ateria ja se pitäisi syödä 30 minuutin kuluessa. Jos menee pitempään, heti treenin jälkeen kannattaa syödä pieni välipala, joka sisältää sekä proteiinia että hiilihydraattia. Hyvä välipala on lasi maitoa ja banaani tai proteiinipirtelö, jos ruokaa ei ole käden ulottuvilla.

Lue lisää aiheesta.

5 RUOKAVALIONEUVOA, JOILLA PÄÄSET HUIPPUKUNTOON

 • Syö säännöllisesti suunnilleen samoihin aikoihin. Se, kuinka usein täytyy syödä, on yksilöllistä, mutta monet voivat hyvin syödessään noin 3–4 tunnin välein. Jokaisen aterian tulee sisältää jokin proteiinin lähde. Hyvä olisi syödä monipuolisesti eläin- ja kasviperäistä proteiinia.
 • Ruokavaliossa on hyvä painottaa laadukkaita hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa. Ne täyttävät hyvin ja sisältävät paljon vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja:

  Kuitupitoisia hiilihydraatin lähteitä – makeuttamaton täysjyväleipä, kaurahiutaleet, ruokajyvät ja suurimot, kvinoa, juurekset, pavut ja linssit. 

  Proteiinin lähteitä – kana, kalkkuna, kala, kananmuna, meijerituotteet, pavut ja linssit.

  Rasva – rasvainen kala, avokado, pähkinät, rypsi- ja oliiviöljy.
 • Juo vettä ruokajuomana ja aterioiden välillä 1,5–2 litraa päivässä. Korkeatehoisen treenin yhteydessä olisi hyvä juoda 0,5–1 litraa tunnissa siitä riippuen, kuinka paljon hikoilee.  
 • Rajoita makeisten, jäätelön, leivonnaisten, virvoitusjuomien ja alkoholijuomien määrää. Syö jälkiruoaksi hedelmäsalaattia rahkan ja paahdettujen pähkinöiden kera. Kannattaa myös kokeilla nauttia kupillinen ylellistä teetä, lusikallinen maapähkinävoita tai hedelmä illalla, jos makeanhimo iskee. 
 • Suunnittele! Jos jossain, niin suunnittelussa on usein parantamisen varaa. Päätä edellisenä päivänä, mitä syöt kaikilla aterioilla. Älä päästä nälkää kasvamaan aivan liian suureksi, ennen kuin syöt. Siten voit minimoida houkutuksiin sortumisen. Nälkäisenä ei myöskään kannata mennä ruokaostoksille – silloinkaan, kun ostat verkkokaupasta. 

Lue myös: Syö näin, jos treenaat pudottaaksesi painoa

Tutustu valikoimaamme ja kokoa oma jäsenyytesi

Liity jäseneksi

Ravinto ja hyvinvointi

Tarjoamme paljon vinkkejä treenaamiseen ja syömiseen niin, että saat terveellisemmät elintavat sekä vahvemman kehon ja mielen.

Lue lisää aiheesta Ravinto ja hyvinvointi →