7 vinkkiä lupausten pitämiseen
Me kaikki teemme toisinaan lupauksia ja asetamme korkeita tavoitteita. Usein kuitenkin tuppaa käymään niin, että lupaukset unohtuvat tai jäävät toteutumatta. Tämä voi johtua vähäisestä motivaatiosta, liian vaativista tavoitteista tai yksinkertaisesti siitä, ettet usko itsekään lupauksiisi.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
Kannattaa muistaa, että mitään ei ole pakko tehdä, kysymys on siitä mitä itse haluat. Ja kun haluat, tahdonvoimasi saa kummasti asioita tapahtumaan! Miten siis parantaa tavoitteiden saavuttamisen todennäköisyyttä?
Alla on seitsemän vinkkiä, joilla voit parantaa onnistumisen todennäköisyyttä, mitä tulee lupauksiin tai tavoitteisiin:
1) Tee yksinkertaisia ja pieniä lupauksia.
Olisi ihana parantaa maailmaa uudenvuodenlupauksilla ja muilla vastaavilla, mutta siihen eivät yksinkertaisesti riitä aika eivätkä voimat. Esimerkiksi "haluan elää terveellisemmin" -lupauksen kohdalla kannattaa miettiä, miten lupauksen muotoilee. Lupaus on turhan epämääräinen. Lupaa sen sijaan ensin jokin pieni asia terveyden saralta, esimerkiksi "lupaan, että syön karkkia vain lauantaisin". Kun olet saanut pidettyä tämän lupauksen, voit siirtyä toiseen, yhtä pieneen mutta merkittävään terveyslupaukseen, kuten siihen, että juot päivässä kaksi litraa vettä.
2) Kytke lupaukset arvoihisi.
On helppo luvata laihduttaa muutama kilo. Mutta jos arvostat arjessa enemmän kuitenkin jotain muuta kuin painonpudotusta ja liikuntaa, lupaus on vaikea toteuttaa. Mitä siis todella arvostat elämässäsi? Kytke lupauksesi siihen, mikä on sinulle oikeasti tärkeää. Arvostat sitten terveyttä, perhettä, työtä tai henkistä hyvinvointia. Kysy itseltäsi, miten lupauksesi palvelee juuri sinua.
3) Kirjoita lupaukset muistiin.
Tavoitteet toteutuvat todennäköisemmin, jos kirjoitat ne ylös ja laitat jonnekin, mistä näet ne päivittäin. Näin et unohda lupauksiasi, ja aivosi työstävät tavoitteitasi paremmin. Mikäli mahdollista, tee tavoitteistasi julkisia. Tämä parantaa kummasti motivaatiota, ja saatat saada yllättävää vertaistukea.
4) Tee suunnitelma lupausten toteuttamiseksi.
Lähde ensimmäisenä liikkeelle siitä, että mietit ensimmäiset askeleet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Varaa näihin aikaa ja aikatauluta toimenpiteet kalenteriin. Mieti mihin kirjaat suunnitelmasi. Kalenteriin? Jääkaapin oveen? Tee konkreettinen toimintasuunnitelma. Mieti myös, miten voit mitata tavoitteidesi saavuttamista. Ei kannata asettaa sellaisia tavoitteita, joiden saavuttamista ei voi mitata. Sitä mitä et voi mitata, et voi hallita.
5) Ota ensimmäinen askel.
Ulos kävelylle tai lenkille lähtemisessä kaikkein raskainta on laittaa juoksukengät jalkaan ja astua ovesta ulos. Sen jälkeen kaikki rullaa helpommin. Haasta itseäsi ottamaan jokaisena päivänä tai ainakin viikoittain edes yksi pieni askel lupaustesi toteuttamiseksi. Ne, jotka eivät lopeta heti alkuun, saavuttavat lopulta kaikkein eniten. Kun tekee mieli lopettaa, etsi vertaistukea ja mieti, miksi haluat saavuttaa lupauksesi. Palaa takaisin lupauksiisi ja arvoihisi sekä päivitä suunnitelmasi tarvittaessa.
6) Etsi tukea ympäriltäsi.
Omista lupauksista ja tavoitteista kannattaa puhua perheen ja ystävien kanssa, sillä he voivat tukea sinua tavoitteissasi monin tavoin. Lisäksi sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää. Nykyään esimerkiksi Facebookista löytyy erilaisia ryhmiä, joista löydät varmasti vertaistukea. Etsi innostavia esikuvia ja kysy neuvoa. Kuka elää jo sellaista elämää, josta itse vielä haaveilet? Tee lista näistä ihmisistä ja käy kysymässä heiltä suoraan neuvoa. Ihmiset, joita kunnioitat, auttavat sinua kyllä mielellään saavuttamaan saman.
7) Anna itsellesi anteeksi.
Kukaan ei ole täydellinen, ja joskus yksinkertaisen ja pienenkin lupauksen kohdalla voi tulla takapakkia. Älä ole liian ankara itsellesi vaan hymyile ja aloita alusta. Elämä ja tavoitteisiin pyrkiminen jatkuvat sortumisen jälkeenkin. Seuraavalla kerralla olet vahvempi.