Näin löydät Aikaa harjoitteluun
Harjoitteluun on mahdollista löytää aikaa, jopa kiireisen arjen keskellä.
Kategoria
Treeni ja treenivinkit
- Minulla ei ole aikaa treenata!
Tämä on epäilemättä yleisin syy harjoittelemattomuudelle. Ja usko pois, me ymmärrämme kuinka kiireistä jokapäiväinen elämä voikaan olla. Hektinen oravanpyörä pyörähtää täyteen vauhtiinsa usein jo heti aamusta; lapset päivähoitoon ja kouluun, mene töihin, hae lapset, kuljeta harrastuksiin, käy kaupassa, tee ruokaa – ennen kuin edes pääset illalla kotiin, toivoisit vain voivasi lysähtää sohvalle ja olla tekemättä mitään.
Joten miten voit löytää aikaa liikuntaan, kun sinusta tuntuu, ettei vapaa-aikaa ole ollenkaan? Esitämme sinulle nyt kaksi kysymystä, joihin voit yrittää vastata - tämä saattaa antaa sinulle erilaisen näkemyksen ajasta ja liikunnasta:
Oletko varma, että aika on se mitä sinulta puuttuu?
Mikä on sinulle kokonainen harjoitus?
Varasta aikaa muilta aktiviteeteilta!
Jokapäiväinen elämä on kiireistä, ja me kaikki haluaisimme enemmän aikaa. Päivä on kuitenkin 24 tuntia ja siihen emme voi vaikuttaa. Mutta aikaan liittyy priorisointia. Kuinka korkealla prioriteettilistallasi pidät aktiivisuutta ja liikuntaa? Olisiko mahdollista, että sohvalla vietetyn uuden Netflix-sarjan katseluun tai sosiaalisen mediaan surffailuun käytetty aika voitaisi käyttää liikuntaan? Onko mahdollista, että voisit jättää pienen sotkun kotona odottamaan hetkeksi ja harjoitella sen sijaan puoli tuntia? Ehkä kodin kaaos ei vaikuta niin ylivoimaiselta, kun palaat pikaiselta juoksulenkiltä raittiista ulkoilmasta?
Tässä sinulle muutamia aktiviteetteja, joista voit varastaa aikaa liikunnalle:
Sen sijaan, että sukeltaisit sohvalle kotiin tultuasi, käy kävelyllä tai kuntosalilla.
Laske, kuinka paljon käytät päivästäsi aikaa puhelimen/sosiaalisen median surffailuun. Asenna puhelimeen aikaseurantasovellus seuraamaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa viettämääsi aikaa. Voit ajatella palautteen pankkina: käytä näitä minuutteja (tai tunteja!) sen sijaan liikkumiseen.
Mene nukkumaan aikaisemmin, jolloin pystyt myös nousemaan aikaisemmin. Tällä tavoin voit varastaa aikaa reippaalle kävelylle puoli tuntia ennen kuin muu perhe herää. Lupaamme, että päivä käynnistyy ihan eri tavalla ja tunnet olosi virkeäksi loppupäivän!
Ole luova!
Aivan liian monet uskovat, että heidän on treenaava vähintään muutaman tunnin ajan, jotta sitä voidaan pitää ”täytenä harjoituksena”. Seurauksena on, että liikunnasta tulee suorituskeskeistä ja osa saattaa jättää harjoituksen kokonaan tekemättä, koska heillä ei ole kahta tuntia aikaa käytettävissä. Mutta tiesitkö, että kaikki liikunta lasketaan, kun kyseessä on terveyshyödyt! Arkiaktiivisuus nostaa päivittäistä aktiivisuutta yllättävän paljon. ELIXIAlla on paljon puolen tunnin ryhmäliikuntatunteja, joihin voit hyvin osallistua yksinään, etenkin nyt kun tiedät, että kaikki liike lasketaan. Kun nouset sohvalta ja kävelet ruokakauppaan, olet myös silloin lyönyt aktiivisuudessa ne, jotka jäivät sohvalle.
Tässä sinulle helppoja vinkkejä arkiliikuntaan, jotka ehdottomasti lasketaan treenitilastoihin:
Kulje portaat hissin sijaan.
Kävele/pyöräile töihin auton sijaan.
Jää bussista/metrosta yksi pysäkki aikaisemmin ja kävele loppumatka.
Onko lapsellasi jalkapallotreenit? Mitä jos odotellessasi lenkkeilisit treenien ajan itse kävellen tai juosten?
Harjoittele kotona olohuoneessasi, keittiössäsi jne. Voit tehdä paljon tehokkaita treenejä missä ikinä oletkin!
Ole iloinen 10 minuutista tai 30 minuutista. Kaikki liikunta tekee hyvää sinulle ja vähän on aina parempi kuin jättää kokonaan tekemättä.
Kuinka paljon sinun tulisi treenata, jotta siitä olisi hyötyä
Etsimme usein täydellistä tasapainoa saavuttaaksemme paljon, mahdollisimman vähällä vaivalla. Tämä koskee usein myös liikuntaa. Kuinka paljon sinun tulisi käyttää aikaa liikkumiseen, jotta sillä olisi vaikutusta?
Suomen terveysliikunnan tutkimus- ja asiantuntijakeskus UKK-Institutti suosittelee 18-64 -vuotiaille aikuisille viikossa 2 tuntia ja 30 minuuttia sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista tai vaihtoehtoisesti 1 tunti ja 15 minuuttia rasittavampaa liikuntaa. Tämä suositus tulee täyteen yhdellä viikoittaisella ryhmäliikuntakerralla plus päivittäisellä arkiaktiivisuudella. Lisäksi viikossa tulisi kuormita suuria lihasryhmiä ja haasta tasapainoa vähintään kaksi kertaa viikossa.
Ole Hjelle on norjalainen neurotieteilijä ja lääkäri, joka kirjoittanut liikunnan vaikutuksista masennuksen estämiseen. Hän viittaa Norjassa tehtyyn tutkimukseen, nimeltään HUNT, jossa todetaan, että masennuksen ennaltaehkäisemiseksi tarvitaan paljon vähemmän fyysistä aktiivisuutta kuin sen hoitamiseen. Kun yksi viikoittainen kävelylenkki riittää masennuksen ennaltaehkäisyyn, tarvitaan sairauden hoitoon vähintään kolme kohtuullisen kuormittavaa harjoitusta.
Ennaltaehkäisy on aina parempi vaihtoehto kuin hoitaminen, ja siksi ELIXIA haluaa keskittyä siihen, mitä tiedetään: kaikki liike on parempaa kuin ei liitettä ollenkaan. Lisäksi tiedämme myös, että jos aloitat harjoittelun, se tulee viemään aikaa, ennen kuin olet luonut treenaamisesta vakituisen arkirutiinin, jota myös kaipaat.
Ja muista; puoliksi tehty harjoitus on parempi kuin treeni joka jäi vain ajatuksen tasolle!