Urheilujuomaa vai vettä?

Liikunnan aiheuttaman nestevajauksen korvaaminen on tärkeää. Mutta kumpi toimii paremmin janonsammuttajana: urheilujuoma vai vesi?
Tuuli Kuittinen
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

Ensimmäinen ja selkein nestevajauksen oire on janon tunne. Sen paikkaamiseksi täytyy juoda, mutta suorituskykysi kannalta ei kuitenkaan ole aivan sama asia mitä juot. Hikoillessasi menetät paljon muutakin kuin vain vettä.

Liikkujan kannalta tärkeintä olisi muistaa juoda riittävästi koko päivän aikana. Kun toimii näin, liikunnan aikana tarvitsee juoda huomattavasti vähemmän. Jos nestetasapainosta on huolehdittu hyvin, lyhytkestoisen harjoituksen aikana ei välttämättä tarvitse juoda ollenkaan. Mutta koska etukäteen juominen jää usein tekemättä, on nestettä saatava harjoituksen aikana. Nestevaje heikentää jaksamista ja keskittymistä vaativia suorituksia sekä altistaa urheiluvammoille.

Kumpi on parempi nesteyttäjä, urheilujuoma vai vesi?

Vesi on sopiva juoma lajeissa, joissa energian kulutus on sen verran vähäistä, ettei pelkoa energiavajeesta tai verensokerin laskusta ole. Tyypillisesti on kyse melko lyhyistä alle 1,5 tunnin harjoituksista, joissa rasitus ei ole jatkuvaa (esim. pikajuoksu) tai se on kevyttä (esim. taito- tai tekniikkaharjoitus). Harjoituksen luonteen lisäksi myös lämpötila vaikuttaa nesteen menetykseen.

Kun suorituksen kesto pitenee muutamaan tuntiin, vesi ei välttämättä riitä kehon nesteytykseen. Tällöin suoritukseen kannattaa lisätä esimerkiksi urheilujuomaa. Urheilujuoman tarkoituksena on korvata hikoillessa menetetty neste ja kivennäisaineet. Hiilihydraattipitoisena urheilujuoma osaltaan auttaa täydentämään suorituksen aikana kuluvia energiavaroja. Myös juominen yli tarpeen voi heikentää vireystasoa ja saattaa varsinkin pitkäkestoisen liikunnan aikana laimentaa elimistön suoloja liian paljon. Liiallisen veden juomisen määrää on kuitenkin vaikea arvioida, koska nesteytyksen tarve on yksilöllistä.


Urheilujuomat sisältävät paljon hiilihydraatteja. Monen kuntoilijan motivaattori liikkumiseen on painonhallinta. Tällöin vesi on aina paras valinta harjoitukseen. Koska elimistön on helpoin käyttää ulkopuolelta tulevaa hiilihydraattia suorituksen polttoaineena, rasvanpoltto heikkenee huomattavasti eivätkä elimistön sisäiset energiavarastot kulu harjoituksessa.