Unenpuute lisää ruokahalua ja makeanhimoa

Huonosti nukkuminen lisää näläntunnetta ja makeanhimoa. Miksi niin on ja mitä sille voi tehdä?
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

Tarvitsemme unta voidaksemme palautua fyysisesti ja psyykkisesti. Unenpuute heikentää vastustuskykyä, keskittymiskykyä ja luovuutta, mutta myös lisää näläntunnetta ja makeanhimoa. Siksi univaikeudet voivat vaikeuttaa terveellisesti syömistä ja vaikeuttaa esimerkiksi painonpudotusta.

UNENPUUTE VOI AIHEUTTAA YLIPAINOA

Unenpuute ja sen aiheuttama lisääntynyt näläntunne ja makeanhimo johtavat usein siihen, että syömme enemmän, ja ennen kaikkea siihen, että sorrumme paljon sokeria sisältäviin herkkuihin (1). Ja vaikka pitäisimmekin itsemme kurissa, emmekä söisi tavallista huonommin, unenpuute voi aiheuttaa lihomista, koska unenpuutetilassa elimistön energiankulutus levossa alenee (2). Kalorivajeen ja siitä johtuvan painon putoamisen yhteydessä on havaittu, että huonosti nukkuvat menettävät enemmän lihasmassaa kuin paremmin nukkuvat ja yhtä paljon syövät. Jos siis nukkuu hyvin ja syö vähemmän kuin kuluttaa, on helpompi päästä eroon kehon rasvasta ja säilyttää lihasmassa (3). Unenpuute voi vaikuttaa myös treenituloksiin, sillä silloin on vaikeampi jaksaa ponnistella fyysisesti. 


NOPEIDEN HIILIHYDRAATTIEN SYÖMINEN VOI PIRISTÄÄ JA PIDENTÄÄ NUKAHTAMISAIKAA


Unenpuute ei ole ainoa asia, joka lisää makeanhimoa. Väsymys sinänsä saa haluamaan nopeaa energiaa. Siksi haluamme usein jotain hyvää illalla katsellessamme televisiota, vaikka usein tällainen tapa on opittu. Kun sinun seuraavan kerran alkaa tehdä mieli makeaa illalla, pidä sitä merkkinä siitä, että sinun pitäisi mennä nukkumaan. Nopeiden hiilihydraattien syöminen voi piristää, jolloin nukahtamisaika pitenee.    

STRESSI ON YLEISIN UNENPUUTTEEN SYY

Liian lyhyet yöunet silloin tällöin eivät kuitenkaan ole vaarallista terveyden kannalta. Usein tulee nukuttua paremmin seuraavana yönä huonosti nukutun yön jälkeen. Jos kärsit pitkään nukahtamisvaikeuksista ja heräilet yöllä herkästi, syynä voivat olla stressi ja huolet. Stressi on yleisin häiriintyneiden yöunien syy (4). Unenpuute lisää myös stressihormonien eritystä elimistössä, ja se voi johtaa noidankehään. Voit lukea lisää stressistä ja ylipainosta artikkelista Stressaatko itsesi ylipainoiseksi?. Tässä on kuusi vinkkiä, joiden avulla voit nukkua paremmin.

6 VINKKIÄ, JOIDEN AVULLA VOIT NUKKUA PAREMMIN

  1. Vältä kofeiinia sisältäviä juomia, kuten kahvia, teetä, kolajuomia ja energiajuomia kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Lue myös: Ovatko energiajuomat terveellisiä?

  2. Liiku päivän aikana. Liikunta väsyttää ja alentaa stressihormonien määrää elimistössä, jotka muutoin häiritsisivät yöunta.

  3. Vältä television ja tabletin valoa kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sammuta valot hetki ennen kuin käyt nukkumaan.

  4. Kannattaa myös välttää alkoholia, tupakointia ja nuuskan käyttöä, sillä ne vaikuttavat unen laatuun.

  5. Yritä rauhoittua kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa ja kehitä itsellesi iltarutiini, esimerkiksi, että käyt ensin kylvyssä, harjaat sitten hampaasi ja luet kirjaa. 

  6. Pidä makuuhuone pimeänä, hiljaisena ja viileänä.