Tiesitkö tämän smoothieista?

Oletko yksi heistä, jotka juovat usein smoothien välipalaksi tai treenin jälkeen? Silloin sinun olisi hyvä tietää muutama asia.
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

LYHYT- JA PITKÄAIKAINEN KYLLÄISYYS

Smoothie voi sisältää vähän kaikenlaista, mutta yleensä siinä on hedelmiä ja joskus myös jotain maitotuotetta. Smoothieihin liittyen on hyvä tietää, että juoman muodossa nautittuina hedelmät täyttävät paljon huonommin kuin kokonaisina syötyinä, vaikka kalorimäärä olisi täsmälleen sama.

Kylläisyyden tunnetta voi vertailla esimerkiksi yhdellä banaanilla, parilla kourallisella mustikoita ja kahdella appelsiinilla. Kokonaisina syötyinä ne täyttävät enemmän kuin smoothieksi sekoitettuina. Hedelmien syöminen kokonaisina tai smoothiena vaikuttaa myös siihen, kuinka pitkään kylläisyyden tunne säilyy. Ero on vielä suurempi, jos käytetään mehupuristinta, joka seuloo pois kaiken kuidun. Silloin saat kalorit, mutta kylläisyyden tunne jää pois lähes kokonaan. Kalorien juominen on useimmiten huono ajatus, ellei tavoitteena ole lihominen.

PROTEIINIPITOISUUS

Hedelmäpohjaiset smoothiet sisältävät paljon vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja, mutta proteiinia ne eivät sisällä juuri lainkaan. Smoothien proteiinipitoisuutta voi nostaa lisäämällä siihen jotain maitotuotetta. Proteiinia on hyvä saada etenkin silloin, jos treenaa paljon. Rahkassa on enemmän proteiinia kuin jogurtissa ja se täyttää hyvin. Jos pidät smoothieista, joissa on jotain maitotuotetta, kannattaa käyttää aina maustamattomia maitotuotteita. Hedelmistä ja marjoista saa kaiken smoothien kaipaaman makeuden, eikä smoothieta ole mitään syytä makeuttaa enempää.

SMOOTHIE KAHVILASTA

Smoothien tai mehun ostamisesta kahvilasta on tullut yhä yleisempää. Useimmissa tapauksissa smoothien todellista sisältöä ei voi tietää mitenkään. Yksi vinkki on pyytää luetteloa aineksista ja tietoa kalorisisällöstä. Ei ole mitenkään harvinaista, että kahvilasta ostettu smoothie sisältää yhtä paljon kaloreita kuin kokonainen illallinen. Se ei varmasti ollut tarkoitus, kun ostit smoothien uskoen, että valitsit terveellisen vaihtoehdot.  

VIHANNESSMOOTHIET

Yksi hyvä vinkki on käyttää smoothieissa sekä hedelmiä että vihanneksia. Pinaattia tai lehtikaalia sisältävä vihreä smoothie sisältää paljon ravintoaineita ja sellaisen avulla on huomattavasti helpompi saavuttaa kasvisten 500 gramman päivittäinen saantisuositus kuin jos syö saman määrän kokonaisina. Jos sinulla on lapsia, jotka eivät pidä vihanneksista, tämä on helppo ratkaisu ongelmaan. Sekoita smoothie mangosta, banaanista, babypinaatista ja tuoreesta basilikasta ja sano sitä Mango-smoothieksi. Menestys on taattu!