Syöpää ehkäisevä ruoka

Syöpäriskin ja ravinnon välillä on vahva yhteys. Mutta mitkä elintarvikkeet toimivat syöpää ehkäisevästi ja mitkä lisäävät syövän riskiä?
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

Nykyään on olemassa vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että syömämme ruoka vaikuttaa syöpäriskiin. Myös liikkumattomuus, perinnölliset tekijät, tupakointi sekä tietyt virukset ja kemikaalit voivat lisätä riskiä.

KOLMASOSA YLEISIMMISTÄ SYÖVISTÄ VOITAISIIN ESTÄÄ OIKEALLA RUOKAVALIOLLA, LIIKUNNALLA JA PITÄMÄLLÄ PAINO TERVEELLISELLÄ TASOLLA.

Ruokailutapojen vaikutusta syöpäriskiin tutkivan World Cancer Research Fund (WCRF) -säätiön mukaan tärkein neuvo on välttää ylipainoa. Ylipainon välttämiseksi on tärkeää noudattaa paljon ravinteita sisältävää ruokavaliota, joka ei sisällä turhia kaloreita esimerkiksi sipseistä, makeisista ja virvoitusjuomista, ja liikkua paljon päivittäin. Kolmasosa yleisimmistä syövistä voitaisiin estää oikeanlaisella ruokavaliolla, liikunnalla ja pitämällä paino terveellisellä tasolla (1).  

MIKSI YLIPAINO VOI AIHEUTTAA SYÖPÄÄ

Ylipaino lisää yhdentoista eri syövän riskiä. Näihin kuuluvat muun muassa rinta- ja eturauhassyöpä. Rasvasolujen lisääntynyt määrä saa immuunisolut kerääntymään rasvasolujen ympärille "siivoamaan" niitä. Immuunisolut erittävät sytokiinejä (kemikaaleja), jotka kiihdyttävät solunjakautumista. Tämä lisää syöpäkasvainten muodostumisen riskiä.

Myös jotkin hormonit, kuten insuliini ja estrogeeni lisäävät syövän riskiä. Ylipaino voi johtaa insuliiniresistenssiin, jolloin haiman täytyy tuottaa enemmän insuliinia. Se voi johtaa hallitsemattomaan solujen jakautumiseen ja lisätä siten syövän riskiä.

Rasvasolut tuottavat estrogeenia, ja vaihdevuodet läpi käyneillä naisilla, joilla on ollut rinta- tai kohtusyöpä, on havaittu kohonneita estrogeenitasoja (2). 

SYÖPÄÄ EHKÄISEVÄ RUOKA

Kahvi: Vähentää maksa- ja kohtusyövän riskiä. Tarkkaa annossuhdetta ei ole kartoitettu.

Paljon kalsiumia sisältävä ruokavalio: Vähentää paksusuolen syövän riskiä. Kalsiumia on muun muassa maitotuotteissa ja seesaminsiemenissä.

Ravintokuidut: Vähentävät paksusuolen syövän riskiä. Ravintokuituja on muun muassa hedelmissä ja vihanneksissa sekä täysjyvätuotteissa.

Hedelmät: Vähentävät keuhko-, kaula- ja suusyövän riskiä.

Vihannekset: Vähentävät suu- ja kaulasyövän riskiä. 

Antioksidantit: Hedelmistä, marjoista ja vihanneksista saatavat antioksidantit suojaavat suurina määrinä syövältä.

SYÖVÄN RISKIÄ LISÄÄVÄ RUOKA

Alkoholi: Lisää paksusuolen, rinta-, maksa-, suu-, kaula-, ruokatorven ja mahalaukun syövän riskiä. Jo kolme lasia viikossa lisää riskiä.  

Suola: Lisää mahalaukun syövän riskiä. Minimoi suolan määrä, kun teet ruokaa, ja vältä puolivalmisteita ja valmisruokia.

Home: Viljassa, pähkinöissä, mausteissa ja kuivatuissa hedelmissä oleva home lisää maksasyövän riskiä. Homejuustojen valmistuksessa käytettävä home EI lisää syöpäriskiä.

Korkea glykeeminen indeksi (GI): Lisää kohtusyövän riskiä.

Punainen liha: Lisää paksusuolen ja mahalaukun syövän riskiä. Nautaa, possua ja riistaa tulee syödä enintään 500 grammaa viikossa. Punaisen lihan syöminen ei kuitenkaan ole yhtä vaarallista kuin tupakoiminen.

Lihavalmisteet: Lisäävät paksusuolen syövän riskiä. Näitä elintarvikkeita kannattaa välttää kokonaan tai syödä vain silloin tällöin. Lihavalmisteisiin kuuluvat makkarat, pekoni, kasleri, salami ja savustettu kinkku.