Syö näin, jos treenaat saadaksesi lisää voimaa

Onko tavoitteesi tulla vahvemmaksi? Silloin on erittäin tärkeää mitä syöt ennen treenejä: energiaa on saatava, jotta jaksaa nostaa painoja. Myös proteiinia on saatava päivän aikana tasaisesti.
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

Jos tavoitteesi on tulla vahvemmaksi, voimaharjoittelu on tietenkin tärkeää. Mutta yhtä tärkeää on hyvä, paljon proteiinia sisältävä ruokavalio. Tämä on erityisen tärkeää ikääntyville, koska heidän lihasmassansa vähenee muuten koko ajan. Ikääntyneillä lihasmassan ylläpitäminen vaikuttaa myös tasapainoon: heikoilla lihaksilla on vaikeampi pysyä pystyssä. 

Lue myös tämä: Näin saat lisää voimaa

OIKEA TAPA SUHTAUTUA PROTEIINIIN

Tärkeintä proteiinin saannissa on se, että sen määrä on riittävän iso joka päivä. Siksi kaikilla aterioilla on hyvä syödä jotain, missä on paljon proteiinia: lasillinen maitoa välipalavoileivän kanssa tai raejuustoa banaanin kanssa.

Eläinperäinen proteiini käy aina tähän tarkoitukseen, kun taas kasvipohjaisessa proteiinissa, kuten pavuissa ja linsseissä, ei ole riittävästi tärkeitä aminohappoja. Terveydellisistä syistä niitä ja muitakin kasviksia kannattaa kuitenkin syödä reippaasti. Paras ratkaisu on syödä erilaisia proteiininlähteitä monipuolisesti. Voit esimerkiksi parantaa saamasi proteiinin laatua syömällä kananmunan välipalaksi iltapäivällä. Sen sisältämät aminohapot täydentävät illallisen papupataa. 

OIKEA TAPA SUHTAUTUA TREENAAMISEEN

Energiansaanti ennen treeniä on tärkeää, jotta jaksaa nostaa painoja. Lisäksi kehoa pitää rasittaa enemmän kuin mihin se on tottunut, jotta voima ja lihasmassa voi kasvaa. Syö sekä hiilihydraattia että proteiinia sisältävä välipala 1–2 tuntia ennen treeniä. Hiilihydraatit toimivat ensisijaisena energianlähteenä, kun taas proteiini ylläpitää lihaksia. Kannattaa syödä esimerkiksi rahkaa tai raejuustoa banaanin ja pähkinöiden kanssa tai smoothie, jossa on jogurttia ja marjoja. Kunnon aterian paikka on 2–3 tuntia ennen välipalaa. 

Palautuminen tehostuu, kun syöt mahdollisimman pian treenin jälkeen, mielellään jo 30 minuutin sisällä. Jos tiedät, että aikaa menee enemmän, kannattaa juoda iso lasi maitoa tai proteiinipirtelö.

5 RUOKAVALIOVINKKIÄ VOIMAN LISÄÄMISEEN

  • Syö säännöllisesti päivän mittaan. Jokaisesta ateriasta on saatava proteiina. Käytä monipuolisesti sekä eläin- että kasviperäistä proteiinia.

  • Syö välipala 1–2 tuntia ennen treeniä, jotta jaksat nostaa painoja. Treenin jälkeen syötävän aterian pitäisi olla päivän suurin ateria.

  • Noudata monipuolista ruokavaliota, jossa on laadukkaita hiilihydraatteja, hyviä proteiininlähteitä ja hyviä rasvoja. Valitse paljon kuitua sisältäviä hiilihydraatin lähteitä, joissa on myös paljon vitamiineja ja hivenaineita. Syö rasvanlähteenä pääasiassa kalaa, avokadoa, pähkinöitä ja öljyjä. 

  • Juo vettä ruokajuomana ja aterioiden välillä 1,5–2 litraa päivässä. Korkeatehoisen treenin yhteydessä kannattaa juoda 0,5–1 litraa tunnissa hikoilusta riippuen.  

  • Päätä jo edellisenä päivänä, mitä syöt milläkin aterialla. Tee paljon proteiinia sisältävä smoothie tai keitä kananmuna, jonka voit ottaa mukaan.

Lue myös tämä: Voimaharjoittelun suuropas