Ruoka, josta suolistobakteerit pitävät?

Kaksi kolmasosaa vastustuskyvystämme on suoliston aikaansaamaa – ja hyvät bakteerit ovat riippuvaisia hyvästä ravinnosta. Tässä on tuoreimpia havaintoja suolistobakteereista: mihin niitä tarvitaan ja miten pitäisi syödä, jotta voisi mahdollisimman hyvin.
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

Bakteerikanta ja sairaudet

Viime vuosina tutkimustekniikan avulla on pystytty osoittamaan suolistobakteerien olevan luultua tärkeämpiä. Noin kilon painava bakteerikanta muodostaa kaksi kolmasosaa vastustuskyvystämme. Bakteerit yhdistetään nyt suureen joukkoon sairauksia, kuten I- ja II-tyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpään, autismiin ja masennukseen. Hyvälle suolistobakteerikannalle ovat ominaisia eri bakteerilajien runsaus ja koostumus, jossa on sopiva määrä eri sairauksien esiintymiseen vaikuttavia bakteerilajeja. Ruokavaliolla on keskeinen vaikutus siihen, mitkä lajit vallitsevat maha-suolikanavassa.

Hyvien suolistobakteerien vaikutus terveyteen

Bakteereilla on useita tärkeitä tehtäviä. Ne muun muassa tuottavat vitamiineja, käsittelevät sappihappoja, hajottavat myrkyllisiä aineita, parantavat vastustuskykyä sekä säätelevät hermosignaaleja ja hormonieritystä. Bakteerit tuottavat myös lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka ovat hyväksi suoliston limakalvoille ja vähentävät suoliston tulehduksia. Lyhytketjuiset rasvahapot alentavat myös vapaiden rasvahappojen määrää veressä ja lisäävät insuliiniherkkyyttä. Lyhytketjuisten rasvahappojen on myös osoitettu vähentävän energiansaantia ja suojaavan ylipainolta. (1)

Mistä ruoasta suolistobakteerit pitävät?

Saadaksemme vahvan vastustuskyvyn ja suojan suurelta joukolta sairauksia suolistobakteereille täytyy antaa hyvää ravintoa. Suolistobakteerit pitävät monimutkaisista hiilihydraateista, kuiduista ja monityydyttymättömistä rasvoista. Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että sellaisilla väestöillä, joiden ruokavalio koostuu suureksi osaksi kasviksista, on parempi bakteerikanta kuin sellaisilla väestöillä, jotka noudattavat tyypillistä länsimaista ruokavaliota, joka sisältää eläinperäisiä tuotteita.

Monityydyttymättömät rasvahapot, joita on muun muassa rasvaisessa kalassa, pähkinöissä ja avokadossa, suojaavat ylipainolta ja tulehduksilta, kun taas tyydyttyneet rasvahapot (eläinperäiset rasvat) vaikuttavat päinvastoin. (2

Suolistobakteerit haluavat meidän syövän paljon kuitupitoisia hiilihydraatteja ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Valitse siis täysjyvätuotteita, kokonaisia jyviä ja suurimoita, papuja, linssejä, hedelmiä ja kaikenlaisia kasviksia, rasvaista kalaa, avokadoa, pähkinöitä ja kasviöljyjä. Nämä elintarvikkeet ovat hyviä myös sydämelle, verisuonille, verenpaineelle ja veren rasvakoostumukselle. Niitä suositellaan myös virallisissa ravintosuosituksissa.

Suoliston hyvät bakteerit pitävät yksinkertaisesti samasta ruoasta, josta kehomme pitää eniten – jälleen yksi syy syödä hyvin!