Palmuöljy – huono rasvan lähde ympäristön ja terveyden kannalta

Palmuöljy vaikuttaa kielteisesti sekä ihmisiin että eläimiin ja luontoon. Silloin tällöin näkee varoituksia siitä, että palmuöljy lisää syöpäriskiä. Miksi teollisuudessa käytetään palmuöljyä, missä elintarvikkeissa on palmuöljyä ja miten palmuöljy vaikuttaa kehoon?
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

Palmuöljy ja ympäristö

Öljypalmuja viljellään usein mailla, joilla on aiemmin ollut sademetsää. Se vaikuttaa sekä ympäristöön että eläimiin. Kun sademetsää hävitetään, maaperästä vapautuu kasvihuonekaasuja. Lämpimämmissä ilmastoissa tarvitaan myös enemmän kasvinsuojeluaineita. Kun esimerkiksi rapsin viljelyssä noudatetaan vuoroviljelyä, öljypalmujen viljely on tehoviljelyä, jolloin maaperälle ei jää aikaa toipua.

Palmuöljy ja terveys

Palmuöljy koostuu suureksi osaksi palmitiinihappo-nimisestä tyydyttyneestä rasvahaposta, joka useiden tieteellisten kirjallisuuslähteiden mukaan nostaa LDL-kolesterolin tasoa. LDL tunnetaan huonona kolesterolina ja sillä on taipumus muodostaa plakkia verisuoniin. Siksi on suositeltavaa pitää tyydyttyneen rasvan määrä alhaisena ja lisätä monityydyttymättömien rasvahappojen saantia. Niitä on muun muassa rasvaisessa kalassa.

Suuri palmuöljyn saanti on jopa yhdistetty lisääntyneeseen syöpäriskiin. Palmuöljyä ja muita kasviöljyjä kuumennettaessa muodostuu aineita, jotka voivat lisätä syövän riskiä. Saannin täytyy kuitenkin olla suurta useiden vuosien ajan, jotta sillä on käytännön merkitystä. Huolissaan ei tarvitse olla, kunhan ei elä teollisesti valmistetuilla pikkuleivillä.

Miksi palmuöljyä käytetään?

Palmuöljyä käytetään elintarviketeollisuudessa, koska sillä on muun muassa rakenteeseen, makuun ja hapettumisvakauteen myönteisesti vaikuttavia ominaisuuksia. Se tarkoittaa, että esimerkiksi pikkuleivät pysyvät koossa, ovat hyvän makuisia eivätkä härskiinny yhtä helposti kuin rapsi- tai oliiviöljyä käytettäessä.

Näin palmuöljyn saannin voi pitää alhaisena

Palmuöljyä sisältäviä elintarvikkeita ovat muun muassa pikkuleivät, viinerit ja muut leivonnaiset. Palmuöljyä käytetään myös margariineissa. Palmuöljyn saantia voi vähentää yksinkertaisesti syömällä vähemmän teollisesti valmistettuja kakkuja ja leivonnaisia. Huolissaan ei kuitenkaan tarvitse olla, kunhan ne eivät muodosta suurta osaa ruokavaliosta.