Kuntoilu saa syömään paremmin

Oletko huomannut, että säännöllisesti treenatessasi syöt paremmin ja herkkuja tekee automaattisesti mieli vähemmän?
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

Useimmat tietävät kuntoilun olevan hyväksi ihmiselle, mutta yhtä moni ei tiedä, että se saa myös syömään paremmin. Seuraavassa käymme läpi, mistä tämä johtuu. 

PSYKOLOGIA

Alkaessamme treenata haluamme tietenkin saada aikaan tuloksia. Siksi syömme muutama tunti ennen treeniä raejuustosta ja banaanista koostuvan hyödyllisen välipalan mieluummin kuin työkaverin iltapäivällä tarjoamia karamelleja. Banaanista saa energiaa (hiilihydraattia) ja raejuusto sisältää proteiinia, joka ehkäisee lihasten hajoamista ennen treeniä. Treenin jälkeen maistuu tasapainoinen ateria, joka sisältää täyttävää proteiinia ja hyvälaatuisia hiilihydraatteja ja rasvahappoja. Treenin jälkeen kukaan ei tietenkään halua pilata treenin tuottamia tuloksia.

FYSIOLOGIA

Kuntoileminen saa aikaan useita fysiologisia reaktioita. Verensokeri ja veren rasvat tasapainottuvat ja elimistö pystyy säätelemään paremmin ravinnon tarvetta. Nälän ja kylläisyyden sääteleminen vaatii nimittäin tiettyä liikkumisen minimitasoa.

STRESSIÄ JA MAKEANHIMOA VOI VÄHENTÄÄ TREENAAMALLA TYÖPÄIVÄN AIKANA TAI SEN JÄLKEEN

Treenaaminen vähentää myös stressihormonien määrää elimistössä. Stressi lisää myös makean ja nopean energian himoa. Siksi on parasta treenata työpäivän aikana tai sen jälkeen, jotta stressitasot laskevat ja makeanhimo vähenee. Myös ennen töihin menoa kannattaa treenata, sillä se lisää elimistön hapensaantia päivän aikana ja auttaa vähentämään stressihormonien määrää. Lisäksi se auttaa valitsemaan parempaa ruokaa koko päivän aikana ja parantaa keskittymiskykyä ja tuottavuutta. 

ÄLÄ SYÖ KULUTETTUJA KALOREITA

Erästä tavanomaista ansaa kannattaa välttää. Ei ole lainkaan epätavallista ajatella, että säännöllisen kuntoilun ansiosta voi syödä enemmän herkkuja. Se on tietenkin jossain määrin totta, mutta kannattaa pitää mielessä, että on huomattavasti helpompi syödä 500 kilokaloria kuin polttaa ne. Yhden tunnin juoksulenkki vastaa 1,5 desilitraa pähkinöitä tai 100 grammaa suklaata.   

SYÖ HETI TREENIN JÄLKEEN

Kovan treenin jälkeen ei yleensä ole nälkä. Se johtuu stressistä. Stressihormonien taso nousee treenin aikana ja laskee vasta jonkin ajan kuluttua treenin jälkeen lisääntyneen hapensaannin avulla. Ei olisi ollut kovin käytännöllistä, jos ennen muinoin olisimme joutuneet pysähtymään syömään juostessamme pakoon karhua. Tämä elimistön toiminto on meissä edelleen, vaikka nyt olisi hyödyllisempää, jos elimistö himoitsisi proteiinia treenin jälkeen.

Jos haluaa pudottaa painoa, saattaa tuntua järkevältä, ettei syö, jos ei ole nälkäinen. Treenin jälkeen pitää kuitenkin aina syödä. Keho tarvitsee proteiinia rakentaakseen lihasmassaa, jota juuri on hajonnut, ja hiilihydraatit ovat lihasten ja aivojen ensisijaista polttoainetta.     

Säännöllinen liikkuminen on parasta, mitä ihminen voi itselleen tehdä. Liikunta saa voimaan paremmin ja syömään paremmin. Hyvästä ruoasta saa enemmän energiaa treenaamiseen ja parempia treenituloksia.