Kannattaako heti kuntoilun jälkeen syödä?

Energiavarastot hupenevat harjoitellessa. Mitä useammin ja kovemmin harjoittelet, sitä tärkeämpää on tankata pian treenin jälkeen.
SATS
Kategoria
Ravinto ja hyvinvointi

SATS ELIXIA Q&A: Kannattaako heti kuntoilun jälkeen syödä?

Heti treenin jälkeen kannattaisi kuulemma syödä palautumisen takia. Ohjaajatkin puhuvat siitä Cyclingin ja muiden tuntien jälkeen. Käyn SATSissa kolmesti viikossa pitääkseni painoni kurissa. Yleensä käytän 30 minuuttia kuntoharjoitteluun ja 20 minuuttia voimaharjoitteluun.

“Nälkäinen”

Hei ”Nälkäinen”!

Huippu-urheilijat syövät suorastaan tieteellisen tarkasti, jotta harjoittelu tuottaisi optimaaliset tulokset. Meillä muilla on onneksi hieman helpompaa. Heti harjoituksen jälkeen ruokailemista suositellaan pääasiassa siksi, että harjoitellessa energiavarastot hupenevat.

Mitä useammin ja kovemmin harjoittelet, sitä tärkeämpää tämä on muistaa. Meillä pari kolme kertaa viikossa treenaavilla on kuitenkin hyvin aikaa palautumiseen. Niinpä ruokailun viivästyminen ei haittaa.

Jotain pientä kannattaa silti syödä heti treenin jälkeen ja juoda vettä 15–45 minuutin kuluttua. Siihen on kaksi hyvää syytä:

1. Juomalla voit hillitä nälän tunnetta. Syömällä pienen välipalan vältät kiljuvan nälän muutaman tunnin päästä. Se on erityisen tärkeää painostaan huolehtivalle.

2. Myös harjoittelun tulos paranee. Riippumatta harjoittelun rankkuudesta tai kestosta kannattaa syödä vähän hiilihydraatteja ja proteiineja sekä juoda vettä. Hiilihydraatit alkavat täydentää energiavarastoja ja proteiinit kasvattaa lihaksia. Juominen pitää huolen siitä, että veri kiertää riittävästi etkä kärsi nestehukasta, väsymyksestä tai päänsärystä. Nauti harjoittelusta ja ruoasta!

Nina Lindblom, SATSin PT ja ravitsemusneuvoja