Näin Joar parantui 2-tyypin diabeteksesta - ELIXIA
Elixia.fi -sivustolle
Liity jäseneksi

Näin Joar parantui 2-tyypin diabeteksesta

Näin Joar parantui 2-tyypin diabeteksesta

Hän osti kuntopyörän sinä päivänä, kun lääkäri kertoi hänelle, että hän oli sairastunut 2-tyypin diabetekseen ja treenasi personal trainerin kanssa kahdesti viikossa. Kahden vuoden tavoitteellisen harjoittelun jälkeen Joar pystyi lopettamaan kaikki diabeteslääkkeet.

ELIXIA
ELIXIA
03. syyskuuta 2021

Se kuulostaa vähän uskomattomalta ja myös vähän yksinkertaiselta. Ja se on juuri niin, Joar ajattelee. Liian monet ihmiset tekevät elämäntapamuutoksesta ylitsepääsemätöntä, vaikka kyse on todellisuudessa vain kahdesta asiasta: päätöksestä tehdä asialle jotakin ja sen jälkeen toteuttaa se. Hän tiivistääkin asian näin: 

- Minulla on tapana sanoa, että koskaan ei ole liian myöhäistä luovuttaa, voit luovuttaa huomenna. On olemassa niin monta eri vaihtoehtoa, ennen kuin luovuttaa kokonaan! 

Takaisin kouluun muutaman päivän kuluttua aivokasvaimen poistoleikkauksen jälkeen

Mennään hieman ajassa taaksepäin, sillä Joarin tarina ei alkanut siitä, että hänestä tuli ylipainoinen huonon ruokavalion myötä ja hänelle kehittyi 2-tyypin diabetes. 

Joarin tarina alkoi siitä, kun häneltä löydettiin aivokasvain. Yliopiston ensimmäisen ja toisen vuoden välillä Joar huomasi, että hänen näkönsä oli muuttunut hyvin lyhyessä ajassa. Hän meni optikolle ja sai uudet silmälasit, mutta silti hänen näkökykynsä oli erittäin huono.

Juuri ennen joulua hänen aivoistaan löydettiin kasvain, joka oli levinnyt hänen näköhermoonsa kaksi senttimetriä, jonka vuoksi riskialtis ja laaja leikkaus oli hänelle väistämätön.

Joar kuvailee itse, että hänellä oli hyvä ja positiivinen asenne leikkausta kohtaan, mutta samalla hän oli melko tietämätön siitä, mitä seurauksia leikkauksella voisi tulevaisuudessa olla.

- Kukaan sairaalassa ei kertonut minulle siitä, mitä operaation jälkeen minulle voisi tapahtua. Luonnollisesti he myös odottivat, tulisiko minulle myöhemmin joitain vammoja. Se, että en yksinkertaisesti ymmärtänyt mitä sairaus ja operaatio olivat tehneet minulle, pelasti minut. Kesti kauan ennen kuin tajusin, että leikkaus ei tehnyt minusta terveempää. Pakotin itseni aloittamaan opintoni uudelleen, sillä minulla ei ollut koskaan vaihtoehtona luopua tavoitteistani, jotka olin asettanut itselleni ennen sairastumista.

Hänen painonsa nousi puolessa vuodessa kaksinkertaiseksi

Kasvain sijaitsi hypotalamuksen ja aivolisäkkeen välissä. Kun he poistivat kasvaimen, näiden kahden välinen yhteys katosi ja Joarille aiheutui tästä aivolisäkkeen vajaatoiminta. Ehkä myös inhottavin seuraus on, että Joarin kylläisyyden tunne katosi, mikä tarkoittaa, että hän ei yksinkertaisesti koskaan koe olevansa täynnä.

Painonnousu oli lähes väistämätöntä ja kuudessa kuukaudessa Joarin paino kaksinkertaistui. Toisen aivokasvaimen ja uuden leikkauksen vuoksi kesti kuitenkin kymmenen vuotta ennen kuin havaittiin, että Joarilla oli kehittynyt 2-tyypin diabetes.

Silloin Joar päätti: muiden terveyshaasteiden lisäksi hän ei halunnut aiheuttaa itselleen 2-tyypin diabeteksen aiheuttamia terveyshaittoja. Päivä, jona hänelle kerrottiin, että hän oli sairastanut 2-tyypin diabetekseen, hän hankki kuntopyörän ja aloitti harjoittelun Personal Trainerin kanssa ELIXIAlla:

- Lupasin itselleni, etten koskaan katso uutisia ilman pyöräilyä samaan aikaan, ja tulin myös tietoisemmaksi ruokavaliostani. Øyvind (Personal Trainer, SATS Fornebussa) aloitti harjoitteluohjelmani kohdennetulla voimaharjoittelulla, ja kahden vuoden kuluttua pystyin lopettamaan kaikki diabeteslääkkeet, enkä ole sen jälkeen tarvinnut niitä. 

Näin Øyvind Hansen Hamresta, PT SATS Fornebusta, tuli Joarin tärkein tukija:

- Ilman PT: tä luulen, että olisin luovuttanut useammin joka kerta, kun jokin este tuli tielleni. Øyvind on aivan fantastinen muistuttamaan minua siitä, että minä pystyn mihin tahansa, jos vain haluan.

Voimaharjoittelu oli välttämätöntä laihdutamiseksi

Kun Joar tuli ensimmäisen kerran Øyvindiin ja kertoi terveyshaasteistaan, Øyvind ymmärsi nopeasti, että on tärkeää ajatella monia asioita samanaikaisesti: heidän oli huolehdittava Joarin ruokavaliosta yhdessä. Ilman ruokavalion hallintaa paino olisi noussut pilviin, varsinkin kun otetaan huomioon, että Joarin kylläisyyden tunne oli yksinkertaisesti kadonnut.

Ruokavalion säätely oli tärkeä tekijä diabeteksen taistelussa. Lisäksi oli tärkeää aloittaa voimaharjoittelu, ennen kuin he pystyivät tehostamaan työtä enemmän kuntoon keskittyvillä harjoitteilla, jotka saisivat Joarin pudottamaan painoa:

Joarin keho oli rakennettava vahvemmaksi, jotta hän kykenisi tekemään hieman kovempitehoista kestävyysharjoittelua kuin pyöräilyä television edessä. Tarvittiin yhdistelmä kestävyys- ja voimaharjoittelua. Lisääntynyt kestävyysharjoittelu saisi Joarin pudottamaan painoa ja se puolestaan tarjoaisi mahdollisuuden taistella diabetesta vastaan, sanoo Øyvind.

Oletko jo lukenut? Voimaharjoittelu - unohdettu terveyssuositus

Yhdessä Øyvindin kanssa Joar treenasi jalkojen ja keskivartalon lihaksia niin, että hän pystyi lopulta myös nostamaan raskaampia painoja ja kehittämään vielä enemmän voimaa. Liikkuvuus ja liikkuvuusharjoitteet olivat myös tärkeitä, jotta päästään tarpeeksi syvälle kyykyssä.

Lue myös: Miksi liikkuvuusharjoittelu on tärkeää?

PT:stä tuli korvaamaton, kun korona haastoi Joarin harjoittelurutiineita

Kuten monet muutkin, korona haastoi Joarin arkiset harjoittelutavat. Pysyäkseen aktiivisena Joar alkoi kävellä 8 kilometriä joka päivä. Se oli hyvä rutiini, mutta Joar epäili, oliko se tarpeeksi ylläpitääkseen rutiinejaan ennen sulkutilaa.

Kotitoimisto tarkoitti myös sitä, että hän söi enemmän. Øyvind huomautti, että Joarin oli tehostettava kestävyysharjoitteluaan enemmän, ja kun Boot Campit käynnistettiin ulkona, Joar ilmoittautui Øyvindin suosittelujen jälkeen. Bootcamp oli itse asiassa Joarin pelastus koronan aikana yhdessä PT:n -voimaharjoittelujen kanssa.

Korona lisäsi tarvetta päästä ulos harjoittelemaan. Bootcampit ulkona olivatkin pelastus: 

- Kun on varannut itsellensä jotakin mihin sitoutua, se on helpompaa toteuttaa.

Øyvind opetti myös Joarille, että voimaharjoittelua voi helposti tehdä myös ilman laitteita. Kun voimaharjoittelua siirrettiin ulos, Joar oli yllättynyt siitä, kuinka uupunut hän saattoi olla ilman painoja! Joar ei ollut aiemmin ymmärtänyt tätä, hän kertoo.

Kuitenkin Øyvind on vaikuttunut siitä, kuinka Joar on todella nähnyt mahdollisuuksia silloin, kun muut ovat luovuttaneet: 

- Matka, jonka Joar on käynyt läpi, ja mitä hän on saavuttanut lähtökohdillaan, on erittäin vaikuttavaa. Kun otetaan huomioon hänen terveyshaasteensa, ei ollut itsestään selvää, että hän tulisi onnistumaan. Tapa, jolla hän huolehti omasta terveydestä ja elämäntilanteestaan, on suuri inspiraatio monille, myös minulle!

Joarin tarina on loistava inspiraatio kaikille huolehtimaan omasta terveydestään, uskaltautumaan astumaan ulos mukavuusalueeltaan sekä vielä: se on osoitus tahdonvoimasta, jota olemme aiemmin harvoin nähneet!

Tutustu valikoimaamme ja kokoa oma jäsenyytesi

Liity jäseneksi

Jäsenemme

Täältä löydät inspiraatiota jäsenistämme, jotka ovat onnistuneet tavoitteissaan ja oppineet uusia temppuja. Ihastu ja inspiroidu.

Lue lisää aiheesta Jäsenemme →