Nosta enemmän maastanostossa joogan avulla

Tutkimukset osoittavat, että jooga vahvistaa. Ota selvää, miten tällainen harjoittelu ja elämäntapa voivat auttaa sinua nostamaan enemmän maastanostossa.
Tiril Elstad
Kategoria
Harjoittelu

1. Jooga sinänsä vahvistaa.

Joogassa on oma joogaleuanveto, Chaturanga, joka tehdään yli 50 kertaa yhden Astanga-tunnin aikana. Useat soturiasennot haastavat jalkojen tasapainon, koordinaatiokyvyn ja vahvuuden, ja käsivarret tärisevät kirjaimellisesti, jos alaspäin katsova koira -asennossa pysyy riittävän kauan. Ei ole mikään ihme, että tieteessä ollaan yksimielisiä siitä, että tietyt joogan muodot vahvistavat (Ni et al 2016; Shiraishi et al 2016).

Puhdas voimaharjoittelu on tehokkainta, jos haluaa yksinomaan lisää lihasmassaa (Jakhotia et al 2015). Tällekään ryhmälle ei kuitenkaan ole haitallista käydä muutamalla joogatunnilla viikossa. Joogaa harjoittavat valmistelevat kehonsa voimaharjoittelua varten. Jooga tarjoaa jotain muuta kuin perinteinen voimaharjoittelu – ja tuo ”muu” voi parantaa voimaharjoittelua huomattavasti, kuten alla osoitetaan.

2. Jooga kehittää keskittymiskykyä ja oikeaa tekniikkaa

Joogassa on kyse muutosten – sekä mielen että kehon – havaitsemisesta. Joogassa harjoitellaan esimerkiksi kehossa olevien pienten, tarpeettomien jännitystilojen huomaamista. Tämä puolestaan lisää tarkkuutta eri lihasryhmiä aktivoitaessa.

Keskittymiskyky auttaa tekemään liikkeet tietoisesti. Toisin sanoen joogan avulla oppii hienosäätämään paremmin nivelten asentoa suhteessa toisiinsa. Tämä auttaa kehittämään tekniikkaa paremmaksi ja saamaan enemmän voimaa jokaiseen yksittäiseen lihasryhmään.

3. Notkeus vähentää vammojen riskiä

Monet uskovat oman harjoitusohjelmansa olevan tehokas, mutta on yllättävää, kuinka huono monien näennäisesti vahvojen ja jäntevien urheilijoiden perusliikkuvuus on (Tim Ferris). Se on suorastaan vaarallista, sillä vammojen riski on suuri, jos kroppa on jäykkä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että jooga lisää joustavuutta (Cheema et al 2013; Chen 2008 ja 2010;Rachiwong et al 2015). Kehon pehmeys voi vähentää huomattavasti selkävaivoja ja muita nivel- ja lihaskipuja. Se vähentää myös vammojen riskiä. Näin ollen edistyminen tapahtuu turvallisemmin pyrittäessä kohti maksimisuoritusta maastanostossa.

  1. Jooga parantaa liikkuvuutta ja tekniikkaa, sillä se auttaa jalkojen ja polvien oikean asennon valitsemisessa ja tietoisessa painopisteen hallinnassa siirrettäessä painopistettä jalan keski- ja takaosien välillä.

  2. Takareisilihasten pidentyminen auttaa saavuttamaan oikean lantion asennon.

  3. Jooga kehittää keskivartalon lihaksia, jotka suojaavat ristiselkää ja parantavat ryhtiä, jolloin lapaluut asettuvat oikeaan asentoon selässä.

Tämä johtaa taatusti siihen, että pystyt nostamaan paremmin, turvallisemmin ja enemmän.

Tule mukaan vinyasaan, jivamuktiin tai astangaan ja koe itse, kuinka kroppasi vahvistuu paremmin kuin ennen!