Vuoden 2018 treenitrendit - ELIXIA
Elixia.fi -sivustolle
Liity jäseneksi

Vuoden 2018 treenitrendit

Vuoden 2018 treenitrendit

Laaja tutkimus ennustaa, että korkeaintensiivinen intervalliharjoittelu valloittaa maailman vuonna 2018. Samaan aikaan ELIXIA vie treenimuodon aivan uudelle tasolle HIIT the Ground -konseptin lanseerauksen myötä.

ELIXIA
27. joulukuuta 2017

American College of Sports Medicine on jo vuosien ajan kartoittanut suurimpia kansainvälisiä treenitrendejä. Tänä vuonna tutkimukseen vastasi 4 000 treenaajaa, professoria ja liikuntaohjaajaa. Tuloksena syntyi katsaus, joka esittelee 20 tärkeintä trendiä vuodelle 2018. 

Listan kärkisijaa pitää korkeaintensiivinen intervalliharjoittelu heti ryhmäliikunnan ja kannettavan teknologian edellä. Korkeaintensiivinen harjoittelu (eli HIIT) tekee paluun ykkössijalle oltuaan sijalla kolme vuoden 2017 katsauksessa.

Toisin sanoen on odotettavissa, että lyhyet ja intensiiviset intervallitreenit tulevat suuremmaksi osaksi arkeamme lähitulevaisuudessa. 

HIIT the Ground

  • Lyhyt ja tehokas 30 minuutin ryhmäliikuntatunti, jonka aikana treenataan koko vartaloa – kestävyyttä, joustavuutta ja keskivartalon lihaksia.
  • Jaettu kestävyys- ja voimaintervalleihin.
  • Kestävyysintervallit ovat helppoja ja intensiivisiä, ja voimaintervalleissa käytetään kehon omaa painoa ja catslide-mattoja käsien ja jalkojen alla.
  • Liikkeet ja energinen DJ:n miksaama musiikki saavat sinut lähtemään salista hikisenä ja kaikkesi antaneena adrenaliinin virratessa suonissa.

Uusi HIIT-konsepti starttaa ELIXIAssa tammikuussa

ELIXIAn tuotekehittäjä Tonje Kristenstuen ei ole yllättynyt. Hän uskoo HIIT-trendin voimakkaaseen kasvuun.  

– Nähtävissä on selkeä suuntaus, jossa ihmiset haluavat yksinkertaista ja kovaa treeniä, mielellään intervallituntien muodossa. Ihmiset pitävät ”quick-fixeistä”, lyhyistä tunneista, joiden aikana treenataan koko vartaloa. Tammikuussa huono omatunto ja aikapula vaivaavat monia. Silloin avainasemaan nousevat helpot, intensiiviset ja lyhyet treenit, Kristenstuen sanoo. 

Jos sinuakin kiinnostaa juuri tällainen treenaaminen tulevana vuotena, ELIXIAlla on sinulle hyviä uutisia: HIIT the Ground -tunnit lanseerataan tammikuussa lähes kaikissa ELIXIAn keskuksissa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kristenstuen kuvaa konseptia 30 minuutin all-in-one-tunniksi, joka vie korkeaintensiivisen harjoittelun uudelle tasolle.

– Tämä on luultavasti kaikkien aikojen tehokkain tuntimme, koska se sisältää tehokkaita intervalleja, jotka haastavat kuntoa, voimaa, joustavuutta ja keskivartalon lihaksia, hän sanoo.

Harjoittelua pienryhmässä

Tuotekehittäjä kertoo, että kestävyysintervallit ovat hyvin helppoja, ja voimaintervalleissa käytetään kehon omaa painoa ja catslide-mattoja. 

 – Tunnilla soi kaiken lisäksi energinen DJ:n miksaama musiikki, joten lähdet salista hikisenä ja kaikkesi antaneena adrenaliinin pumpatessa kropassa. Lyömätön tunne, joka saa sinut palaamaan takaisin aina uudelleen ja uudelleen, hän sanoo. 

Mikäli American College of Sports Medicinen katsausta on uskominen, ryhmäliikunta on suosittua myös vuonna 2018. ELIXIAlla on pitkään ollut laaja valikoima ryhmäliikuntatunteja ja on luonnollisesti jatkossakin. Näiden lisäksi jatkossa panostetaan myös liikkumiseen pienryhmissä, esimerkiksi Build’n Burn-, HiYoga- sekä Boot Camp -tunneilla. 

– Monia motivoi valmentajan tiivis seuranta ja pienryhmän hyvä ryhmädynamiikka. Se tekee harjoittelusta laadukkaampaa, Kristenstuen toteaa. 

ELIXIA ennustaa, että nämä ovat vuoden 2018 viisi suurinta treenitrendiä: 

1. Korkeaintensiivinen intervalliharjoittelu

HIIT eli korkeaintensiivinen intervalliharjoittelu sopii erinomaisesti kiireiseen arkeen. Puolituntisen treenin aikana hiki virtaa ja sydän hakkaa. HIIT-treenin positiiviset vaikutukset ovat hyvin dokumentoituja. Intervallit ja helpot liikkeet ilman välineitä ovat keskeisessä asemassa tässä treenimuodossa, joka on noussut maailmalla suureen suosioon. 

2. Treenikokemus

Vuonna 2018 kokemus ja viihdearvo ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin ihanteellinen fyysinen vaikutus. Näemme paljon konsepteja, joissa musiikki, treenivarustus, fyysinen ympäristö ja ohjaaja luovat yhdessä kokonaisvaltaisen kokemuksen treenaajille.

3. Treenaaminen Personal Trainerin johdolla pienryhmissä

Yhdysvalloissa Personal Trainerin vetämät pienryhmät ovat kolme kertaa suositumpia kuin yksilövalmennus. Vuonna 2018 tämä kasvava trendi rantautuu myös Pohjoismaihin. Syy on yksinkertainen: saat samassa paketissa Personal Trainerin osaamisen ja positiivisen ryhmädynamiikan taloudellisesti kannattavaan hintaan.

4. Jooga

Vuonna 2018 joogasta tulee itsestään selvä osa harjoittelua. Myös tässä Yhdysvallat näyttää mallia. Siellä jooga on jo nyt suosituin treenimuoto nuorten keskuudessa. Näemme, että joogatunteja ja -konsepteja sovitetaan eri kohderyhmille, mikä ilahduttaa niin jäykkiä, aloittelevia kuin edistyneitäkin joogaajia.

5. Treenaaminen yhdessä muiden kanssa

Yksin treenaaminen muuttuu vähitellen vähemmän tavalliseksi. Vuonna 2018 treenaamisen pitää olla osa sosiaalista elämää. Erilaisia ryhmäliikunnan muotoja kehitetään enemmän, ja samaan aikaan treenisovellukset ja sosiaaliset mediat luovat erilaisia verkkoyhteisöjä ja vuorovaikutusta liikuntakeskuksissa. Liikunta on helpompi aloittaa ja hyvistä treenirutiineista on helpompi pitää kiinni, kun liikut yhdessä muiden kanssa.

 

Tutustu valikoimaamme ja kokoa oma jäsenyytesi

Liity jäseneksi

Harjoittelu

Lue lisää aiheesta Harjoittelu →