Näin pääset nopeimmin eroon lomakiloista

Olitko suunnitellut treenaavasi ja syöväsi hyvin koko kesän ajan? Mutta jostain syystä tulikin syötyä enemmän jäätelöä ja jälkiruokia ja juotua viiniä kuin koskaan aiemmin. Ei hätää. Lue tästä parhaat vinkkimme siitä, miten pääset nopeimmin takaisin entiseen kuntoon.
Kristine Symreng
ravitsemusneuvoja
Kategoria
Harjoittelu

Lomakiloista pääsee parhaiten eroon palaamalla takaisin terveellisiin arkirutiineihin, sillä päivittäiset elintavat tuottavat parhaat tulokset. Jos haluat päästä kuntoon nopeasti, paras keino on yhdistää hyvä ruokavalio ja korkeatehoisen treenaamisen ja runsaan arkiliikunnan kanssa.

RUOKAVALIO

Tyhjien kalorien saanti on minimoitava, jos haluat pudottaa painoa tai kiinteyttää vartaloasi. Ruokavaliossa, josta saat päivittäistä energiantarvettasi vähemmän kaloreita, ei ole sijaa millekään tarpeettomalle. Energiansaannin on ehdottomasti oltava tarvetta vähäisempää, jos haluat painon putoavan. Muista, että kaiken, mitä suuhusi laitat, on oltava ravinteikasta. Valitse siksi hedelmä makeisten sijaan, täysjyväleipää vaalean leivän sijaan ja vettä juomaksi. Syö paljon kasviksia, jotka täyttävät hyvin ja joista saat paljon ravintoaineita ja vähän kaloreita. Painon pudotessa on tärkeää saada proteiinia, jotta lihasmassa ei vähene. Syö jotain proteiinipitoista jokaisella aterialla. Syömällä ravinteikasta ruokaa, saat parempia tuloksia treenaamisesta. Energiansaanti on helpompi pitää alhaisena tarvitsematta kärsiä nälkää tai laskea kaloreita. 

KORKEATEHOINEN TREENAAMINEN

Energiaa saa kulutettua ja hyvin treenatun vartalon saa ehdottomasti tehokkaimmin nostamalla pulssia reilusti treenatessa. Treeneissä kannattaa yhdistää sekä voima- että kuntoharjoittelua. Kuntoharjoittelulla saa senttejä pois ja voimaharjoittelu muokkaa vartalon muotoa ja tuottaa hyvän ryhdin. Muista lämmitellä noin 10–15 minuuttia ennen korkeatehoista treeniä ja mukauta taso kuntoilutottumustesi mukaan, ettet saa vammoja. Korkeatehoinen treeni kannattaa suorittaa joka toinen päivä. 20 minuuttia riittää hyvin, jos olet vasta-alkaja. Sitä mukaa, kuin vartalosi tottuu korkeatehoiseen treenaamiseen, voit pidentää treenin asteittain 30, 40, 50 ja 60 minuuttiin. 

ARKILIIKUNTA

Korkeatehoista treeniä ei pidä tehdä useammin kuin joka toinen päivä, jotta keho ehtii palautua. Siksi treenaamista on hyvä täydentää matalatehoisella arkiliikunnalla. Ihmisen keho on tarkoitettu liikkumaan säännöllisesti päivän aikana, ja paljon istumista sisältävä elämäntyyli on vaarallinen, vaikka treenaisi kovaa muutaman kerran viikossa. Hyödyllisintä on saada liikuntaa työmatkalla, kaupassa käydessä tai muiden arkipuuhien yhteydessä. Voitko kävellä tai pyöräillä sinne, minne olet menossa? Ehkä voit käyttää seisomapöytää töissä ja ehkä työpaikallasi pidetään kävelykokouksia? Voitko kävellä puhuessasi puhelimessa? Valitsetko portaat vai hissin? Tee päätös olla aktiivinen arkena. Usein töihin pyöräileminen tai portaiden käyttäminen hissin sijasta ei voi enemmän aikaa. 


RUOKAVALIO + KORKEATEHOINEN TREENAAMINEN + ARKILIIKUNTA = HUIPPUKUNTO


Tämän vaikeampaa ei elämänsä huippukuntoon pääseminen ole. Pystyt kyllä siihen!