Mitä kehossa tapahtuu

Raskauden yhdeksän kuukautta on tapana jakaa kolmeen kolmen kuukauden jaksoon eli kolmannekseen.

Ensimmäisellä kolmanneksella (1.–12. raskausviikko) tapahtuvat suurimmat muutokset, vaikka ne eivät vielä näykään. Väsymys ja pahoinvointi on tavallista, ja tämän vuoksi aktiivisena pysyminen voi olla vaikeaa. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että liikunta auttaa niin väsymykseen kuin pahoinvointiinkin. Jos vain voit, lähde edes rivakalle kävelylle sohvalle jäämisen sijaan!

Toisella kolmanneksella (13.–27. raskausviikko) vartalon muutokset näkyvät jo selkeästi. Useimmat naiset tuntevat olonsa voimakkaiksi ja terveiksi, ja energisyys palautuu.

Viimeisellä kolmanneksella (28.–40. raskausviikko) vatsa kasvaa voimakkaasti ja suora vatsalihas alkaa jakautua samalla kun painopiste siirtyy eteenpäin. Tämä rasittaa selkää ja johtaa monilla niska- ja selkävaivoihin. Core-harjoittelu sekä keskivartalon ja selkälihasten voimaharjoittelu onkin tärkeää. Oman kehon tuntemuksesta ja lihasjännitysten tunnistamisesta on etua synnytyksen alla.

Lue lisää

Harjoittelu synnytyksen jälkeen

Yksilöiden välillä on suuria eroja siinä, milloin synnytyksen jälkeen voi aloittaa harjoittelun. Tässäkin on tärkeintä kuunnella omaa kehoaan.

Mitä ja milloin ei saa harjoitella

Seuraavan luettelon urheilulajit rasittavat kehoa paljon, ja niissä syntyy helposti urheiluvammoja.

Treenaaminen raskauden aikana

Neuvoloissa yleensä kehotetaan odottavia harjoittelemaan "niin kauan kuin se tuntuu hyvältä" tai "kuuntelemaan omaa kehoaan". Kaikki on suhteellista, joten lähtökohtana on pidettävä omia elintapojaan ja normaaleja liikuntatottumuksiaan.

Mitä kehossa tapahtuu

Raskauden yhdeksän kuukautta on tapana jakaa kolmeen kolmen kuukauden jaksoon eli kolmannekseen.